marți, 14 octombrie 2008

De ce ne dăm mereu foc la valiză? (lecţiile 1 şi 2)

Aparent fără legătură, două evenimente au avut loc zilele acestea. Contrar aşteptărilor, voi comenta similitudinea dintre cele două întâmplări, chiar la începutul acestui editorial.

Aşadar, dragi cititori, chiar dacă, frecvent, depun eforturi susţinute în a găsi subiecte demne de a fi comentate (pozitiv), săptămână de săptămână, cel puţin o faptă reprobabilă se întâmplă pe teritoriul ţării noastre.

Concret, pe unii îi cuprinde „focul” dezinteresului sau... interesului iar pe alţii dorinţa de a-şi da foc la valiză (cu bani sau fără). Plutim în neştire prin fum (fie el al şpăgilor sau inconştienţei unora) iar realitatea focului dogoritor de după perdeaua sufocantă ne arde faţa mută de uimire, furie, lipsită de posibilitatea reacţiei.

Şi asta se întâmplă chiar în momentul în care, poate mai abitir decât niciodată, speram că faptele de zi cu zi vor intra pe făgaşul lor normal. Au trebuit să moară oameni pe A2 din cauza unor cretini care au incendiat mirişti acum ceva timp. S-au pierdut multe fonduri europene din cauză că „unii” se fereau să nu-şi dea foc la valiza plină (cu diverse).

Pentru lecţia 1, ca şi măsuri punitive, Poliţia Română a anunţat că va aplica amenzi usturătoare celor care incendiază terenurile agricole. Pentru cea de-a doua lecţie, guvernanţii au promis că vor face „lumină” şi vor lupta pentru a eficientiza procedurile de acordare a fondurilor europene şi vor neutraliza fraudele. Ne-am dat foc sau nu la valiză? Vă veţi lămuri din cele ce urmează. Lectură plăcută!

Lecţia 1 - Nu demult, drumul dintre Constanţa şi Tulcea putea deveni, din nou, scena unui carnagiu. Concret, zilele trecute, şoseaua amintită mai sus a fost învăluită în fum, din cauza unui foc de vegetaţie pus de cineva care a vrut să-şi cureţe parcela şi nu s-a gândit la urmări.

Unul dintre participanţii la trafic a oprit, pentru că nu mai vedea să înainteze, iar un altul realmente l-a izbit din spate. Ambele vehicule au ajuns în flăcări, în urma impactului. A urmat o luptă grea, pentru salvare, şoferul care a tras pe dreapta pentru că nu mai avea vizibilitate, amintindu-şi ulterior că era înconjurat de fum, când maşina lui a fost lovită din spate cu putere.

Autovehiculul a „zburat” în mijlocul flăcărilor şi a început să ardă instantaneu. Înecat de fum şi cuprins de spaima unei morţi teribile, omul a tras disperat de mânerul uşii, să iasă din autoturism. Portiera se îndoise şi nu se mai deschidea. Pasagerul din dreapta a reuşit să scape şi l-a tras afară din maşină pe uşa din dreptul lui. După ce şi-au revenit din sperietură, oamenii au sunat la 112 în speranţa că pompierii le vor salva maşinile.

Când au ajuns militarii, n-au mai găsit decât două mormane de tablă care fumegau. Pompierii spun că incendiul s-a extins după ce proprietarul unei parcele de teren nu a supravegheat focul. Poliţiştii încearcă în continuare să identifice persoana care a incendiat miriştea, pentru a o amenda cu suma de 10.000 de lei.

Lecţia 2 - În prima jumătate a lunii iunie, 2008, a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene (CE), care face parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectuează anual. Misiunea a avut rolul de a face recomandări privind îmbunătăţirea sistemului de implementare a Programului SAPARD.

Recomandările ulterioare ale CE au vizat, în primul rând, întărirea sistemului de control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

În urma acestei misiuni, la solicitarea CE, autorităţile române au elaborat un plan de acţiuni precis care prevede şi completarea procedurilor legate de autorizarea plăţilor cu noi elemente de control menite să reducă posibilitatea apariţiei riscului de a efectua plăţi incorecte.

Plăţile pentru proiectele depuse în cadrul Programului SAPARD au fost sistate până la remedierea unor deficienţe constatate la procedurile de control. România trebuie să mai primească de la UE, în cadrul Programului SAPARD, 200 de milioane de euro. Pentru această sumă verificările se vor face după noile proceduri.

Nu-i aşa că ne place să ne dăm foc la valiză?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.