duminică, 19 octombrie 2008

Cu haznaua în fundul curţii (lecţia IV)

Nu mai devreme de numărul trecut discutam de poluarea cu nitriţi şi nitraţi a apelor freatice de suprafaţă. Fie că este vorba de gospodării individuale, fie că este vorba de ferme, acest tip de poluare pare destul de greu de combătut. Veţi vedea şi de ce. Iată... „Hai să devenim producători de legume ecologice.

Avem bucata aia de 2500 m2 de curte, acolo unde „mamaie“ cultiva tomate d-alea „bio“. Le punea la rădăcină excremente din coteţele găinilor şi roşiile deveneau mari şi frumoase! Păstrăm şi noi reţeta. Vom avea un profit... “ Cam aşa se îndemnau la drum doi tineri lângă care am stat absolut întâmplător cu ocazia unui seminar pe teme de protecţia mediului, eveniment care a avut loc zilele trecute.

Pe de-o parte mă bucuram de entuziasmul lor fiindcă nu mulţi au curajul să se apuce de un business în domeniul agriculturii ecologice. Am conştientizat abia a doua zi cât de periculoase sunt însă legumele şi fructele „otrăvite cu nitraţi“. Mai pe înţelesul tuturor, dacă există o producţie cât de mică de legume şi fructe ecologice, nu trebuie să existe în vecinătatea parcelei surse de poluare cu nitraţi.

Şi aici ne referim, în primă instanţă, la haznaua (WC-ul) din fundul curţii şi la adăposturile animalelor, construcţii care în majoritatea cazurilor nu sunt dotate cu fose septice, platforme betonate etc. N-am învăţat încă lecţia de igienă pentru care europenii ne vor da cu siguranţă bobârnace peste nas. Concret, n-am băgat la cap că dacă producem legume ecologice nu grăbim creşterea cu reziduuri animaliere necompostate.

De ce ar trebui să fim atenţi la aceste aspecte? Fiindcă specialiştii în domeniul sănătăţii umane trag un semnal de alarmă, şi spun că legumele şi fructele contaminate cu nitraţi ajung în stomac, unde au loc anumite reacţii în urma cărora este eliberată nitrozoguanidina, un factor cancerigen pentru acest organ intern. Procesul este unul de durată, şi este întâlnit în special la adulţi.

La copiii care mănâncă legume şi fructe cu nitraţi se formează combinaţii „ucigătoare“ în sânge. Apare apoi fenomenul de cianoză, pielea copilului căpătând culoarea vineţie, apar durerile de cap, ameţelile persistente şi anemia (temuta boală albastră). Şi metalele grele din legume şi fructe sunt dăunătoare sănătăţii. În cazul persoanelor care mănâncă zilnic legume şi fructe contaminate cu mercur se înregistrează căderea părului şi a dinţilor. Legumele şi fructele bogate în plumb pot provoca saturnism, iar cele cu conţinut depăşit de cadmiu sunt chiar cancerigene.

Domnilor „producători“ de legume şi fructe ecologice (unii dintre dumneavoastră fiind de fapt nişte simpli intermediari prezenţi prin pieţele bucureştene şi nu numai) cumpărătorii legumelor şi fructelor contaminate sunt lipsiţi de apărare. Şi asta din cauza faptului că nici culoarea, nici mărimea, nici gustul legumelor şi fructelor otrăvite nu este alterat. Şi cunoaşteţi acest aspect.

În final, mă adresez celor care folosesc pesticidele după ureche, adaugă culturilor îngrăşăminte chimice şi reziduuri biologice necompostate (neprocesate), precum şi celor care au haznaua în curte şi produc legume să deschidă larg ochii. Dacă până acum a mai mers cu aşa-zisa roşie ecologică ori castravete sau ce mai vreţi dvs., de acum înainte autorităţile vor fi cu ochii pe voi. V-aţi jucat destul cu vieţile noastre, ale tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.