marți, 14 octombrie 2008

Clar şi apăsat!

Dragi cititori, de această dată, editorialul... nu mai este editorial. Ci doar o înşiruire. O înşiruire de informaţii aparent fără noimă. Eu vă voi furniza informaţiile „pe tavă”. Voi vă veţi da singuri răspunsurile şi veţi „scrie” în minte, fiecare la rândul său, editorialul personal.

Veţi fi şi judecător şi călău. Iată, pe scurt, situaţia post-inundaţii. Clar şi apăsat. Ca un raport. La fel ca la şcoală sau precum în beciurile Gestapo-ului. Doar informaţii. Golite de frumuseţea unui editorial. Fie chiar şi populist. Litere şi cifre.

Lacrimi uscate şi ură faţă de nepăsare, dezinteres şi hoţie. Dispreţ faţă de perspectiva hidoasă a lipsei de soluţii, faţă de hrăpăreţii care vor avea de câştigat zeci de milioane de euro din „reconstrucţii”.

Începem! Producţia de porumb de anul acesta va avea de suferit de pe urma inundaţiilor (de parcă ar fi singura... ). Mai ales la nivel regional (în judeţele Suceava, Bacău, Iaşi şi Neamţ) acolo unde se cultivă preponderent acest soi de cereale.

Sectorul zootehnic va avea şi el de suferit. Şi asta din cauză că, tot la nivel regional, sute de animale au fost omorâte de viitură. La fel ca şi în 2005 când s-a înregistrat creşterea cea mai mică a Produsului Intern Brut (PIB), şi anul acesta pagubele inundaţiilor vor avea un efect negativ asupra economiei naţionale (deficit de 1%).

Anul acesta, de pe urma lacrimilor vor avea de câştigat, ca de obicei în ultimii ani, tot intermediarii. Aceşti ciocli, vor achiziţiona animalele rămase în viaţă după viitură şi sleite de foame, pe aproape nimic.

Aceeaşi soartă o vor avea şi recoltele rămase în picioare. Alţi „beneficiari” de pe urma pagubelor cauzate de viitură vor fi companiile mari de construcţii. Acestea se vor bate pentru câştigarea contractelor de reabilitare a drumurilor distruse. Sau pentru reconstrucţia a 700 de case nimicite de ape.

Miza este de ordinul zecilor de milioane de euro. Peste şapte kilometri de drumuri naţionale şi 1.067 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale sunt impracticabili.

De asemenea, 1.408 poduri şi podeţe au fost distruse în urma inundaţiilor. În total, au fost afectate şase judeţe (Botoşani, Neamţ, Maramureş, Iaşi, Bacău, Suceava) şi 145 de localităţi vecine. Mai mult, au fost afectate şi 23.315 hectare de teren agricol.

De asemenea, au fost inundate 3.034 de hectare de păşuni şi fâneţe.
Teatru absurd? Joc Divin cu nimicnicia omenirii? Viituri. Drame. De ce noi?

A, poate pentru că suntem şi răi. În 2005, nişte români, acum foşti sinistraţi, au primit de la stat nişte containere dotate cu toate cele necesare pentru a supravieţui.

Au primit spre folosinţă. Nu proprietate. Acum au case noi şi tot nu vor să renunţe la ele.
Şi atunci ne tot întrebăm... de ce noi? Clar şi apăsat! Nu-i aşa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.