joi, 28 octombrie 2010

CNA amendează iar UE penalizează

Pe de-o parte, Maşina Cenzurii dă amenzi cu nemiluita, pe de altă parte europenii cu papion spun că este inadmisibil să fie încălcate drepturile presei. Şi totuşi se întâmplă. Avem cel puţin câteva zeci de gazetari cu „coadă“. De unde atâtea resurse? Necunoscut.


Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding: "Sunt alarmată şi îngrijorată de ceea ce se întâmplă în statele membre".

Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat admisibile petiţiile împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului român. Petiţiile semnate de un grup important de jurnalişti români şi de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, vor fi astfel aduse în dezbaterea Parlamentului European.
„Faptul că cele două petiţii au fost declarate admisibile nu reprezintă decât o formalitate. Acest lucru însă, nu minimizează importanţa unei asemenea decizii. Aşa cum liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European au atras atenţia asupra încălcărilor grave ale drepturilor presei în urmă cu două săptămâni, Comisia de Petiţii nu va putea ajunge la o altă decizie” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei de Petiţii a Parlamentului European.
Astfel, odată cu declararea admisibilităţii, Comisia de Petiţii va solicita Comisiei Europene şi Guvernului României elaborarea unui punct de vedere oficial în legătură cu subiectul petiţiei, care va fi apoi prezentat la momentul dezbaterii în plen a petiţiilor.
De asemenea, eurodeputatul Victor Boştinaru a adresat luni seara, în cadrul dezbaterii din Comisia de Petiţii a Parlamentului European, o întrebare Comisarului pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, privind tentativa fie de a limita fie de a controla politic libertatea presei în unele ţări membre ale Uniunii în general şi România în particular. Victor Boştinaru a reamintit Comisarului faptul că în SNAp a României, presa este catalogată ca o vulnerabilitate a statului român.
În răspunsul său, Comisarul Viviane Reding s-a arătat alarmată („nervous”) şi îngrijorată de o astfel de catalogare, emisă de Guvernul unui stat membru al Uniunii: „Nu voi putea niciodată să enunţ o frază ca aceea pe care aţi citat-o. Presa este liberă într-o democraţie liberă… Atunci când exagerează şi se întâmplă acest lucru câteodată, avem în toate statele membre o lege a presei, care protejează individul, pentru că în mod normal este o chestiune ce ţine de drepturile individului împotriva puterii presei. Dar a spune că presa este o ameninţare la siguranţa naţională, atunci această afirmaţie trebuie probată şi cred că aceste dovezi vor fi foarte dificil de obţinut. Pentru mine, ca un Comisar pe media de zece ani, cred că presa liberă reprezintă şansa pentru Europa noastră. Sunt mulţi jurnalişti care se află în dificultate, pentru că situaţia economică a presei scrise este foarte dificilă în acest moment şi împing jurnaliştii spre situaţia în care nu mai sunt atât de liberi precum ar putea fi. Această întrebare mă îngrijorează şi sunt în contact permanent cu editorii care au rol important în această chestiune precum şi cu organizaţiile de presă.”
„Cursul pe care îl vor avea aceste petiţii, precum şi atitudinea Parlamentul European, vor depinde exclusiv de decizia Parlamentului României, parlament al unui stat membru al Uniunii Europene, cu drepturi dar şi obligaţii” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.
Petiţiile împotriva introducerii în SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului român au fost depuse la Comisia de Petiţii a Parlamentului European la sfârşitul lunii septembrie. Ca un prim răspuns la aceste petiţii, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European, Martin Schulz – S&D, Guy Verhofstadt – ALDE şi Daniel Cohn-Bendit – Greens/EFA, au adresat o scrisoare Parlamentului României, prin care solicitau respingerea paragrafului care se referă la presă. Eurodeputaţii reaminteau obligaţia statelor membre de a adopta legi care să nu vină în conflict cu valorile şi normele juridice ale Uniunii Europene. Deşi în data de 18 octombrie, Comisia de Apărare a Parlamentului României a votat cu 16 voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere, o recomandare de eliminare din SNAp a catalogării presei ca vulnerabilitate a statului român, membrii PDL au afirmat la acea dată că erau necesare 17 voturi pentru retrimiterea Strategiei Naţionale la Cotroceni, cifră care, conform regulamentului Comisiei este necesară doar în cazul amendamentelor şi nu în cazul unei recomandări.


Comunicat 28 oct -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.