A devenit o cutumă ca în fiecare an, de Ziua Libertăţii de exprimare, de Ziua Presei (3 mai), să facem un bilanţ cu bunele şi relele din acest important domeniu al democraţiei româneşti - mass-media. Din păcate, şi în acest an, constatăm că presa nu are motive de sărbatoare, având în vedere situaţia dramatică în care a ajuns din cauze externe dar, mai ales, interne. Astăzi nu mai miră pe nimeni locul ruşinos pe care este plasată România de către organismele internaţionale în ceea ce priveşte libertatea de exprimare – locul 88 alături de Bolivia, El Salvador şi Brazilia. (Potrivit raportului realizat de Freedom House, presa din România este considerată “parţial liberă”, fiind situată după Mozambic, Burkina Faso şi Croaţia însă înainte de Panama şi Peru.).
Încercarile clasei politice de a submina independenţa presei prin diverse propuneri legislative - una mai aberantă decât alta (cum ar fi legea ştirilor pozitive şi negative, depolitizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune printr-o politizare mascată etc), menţinerea unei fiscalităţi excesive în domeniu, lipsa oricăror măsuri de sprijinire economică a industriei de media, inexistenţa unui dialog real dintre guvernanţi şi organizaţiile din presă etc., - au generat grave probleme pentru întreaga breaslă. În majoritatea statelor europene, guvernele au acordat o importanţă deosebită sprijinirii societăţilor din presă prin aplicarea unor măsuri economice concrete: TVA între 0 şi 5%, subvenţii directe pentru presă etc. pentru ca, astfel, să nu fie afectat dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi. În România, întâlnirile dintre reprezentanţii mass-media şi guvernanţi s-au transformat, din păcate, într-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicaţii închise, peste 4 000 de jurnalişti aruncaţi în stradă ( majoritatea fără a primi plăţi compensatorii şi şomaj), presa locală a intrat în colaps economic, societăţile de difuzare a presei - în faliment iar instituţiile publice din media SRR, SRTV şi Agepres au ajuns la limita supravieţuirii, depinzând de mila guvernului.
Dar cea mai cruntă lovitură în privinţa credibilităţii a primit-o presa chiar din interiorul său. Transformarea unor instituţii de media în organe de propagandă politică (mai ales în campania electorală), nerespectarea de către patroni a drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-media, a Codului Deontologic anexat, folosirea abuzivă a Contractelor de Drepturi de Autor în scop de evaziune fiscală (pentru a eluda plata datoriilor către stat şi pentru a substitui prevederile unui veritabil Contract Individual de Muncă ) sau în scop de şantaj împotriva angajaţilor care aveau curajul să-şi ceară drepturile, nu au facut decât să atârne încă o piatră de moară la independenţa şi credibilitatea actului jurnalistic.
În consecinţă, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind nu poate să considere Ziua Presei o sărbătoare. Pentru ca aceasta să nu se transforme într-un prohod, FRJ MediaSind face un apel către groparii presei - clasa politică, unii patroni, grupuri de interese şi anumiţi jurnalişti - să înceteze subminarea industriei de media. Altfel, libertatea de exprimare riscă să
devină o frumoasă amintire.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.