CLIȘEE. Horia Stoica este într-o continuă căutare a instantaneelor nefalsificate, cu piloți români și cu aparate de zbor care au făcut istorie în Primul și al Doilea Război Mondial
Ionel VăduvaPasiunea pentru zbor l-a transformat pe brașoveanul Horia Stoica într-un aprig căutător de fotografii originale, cu așii aflați la manșele avioanelor românești combatante, în perioada interbelică. Smaranda Brăescu, a cărei naștere a fost comemorată pe 21 mai, se încadrează cu brio în această categorie. Ea a fost prima femeie-pilot din România și prima femeie-paraşutist cu brevet. Fiind foarte populară în perioada interbelică și participând la mitingurile organizate de ARPA (Asociația Română pentru Propaganda Aviației), Smaranda Brăescu a împărțit la aceste evenimente fotografii-portret cu autograful ei. Astfel de poze au fost date și parașutiștilor militari, la instruirea cărora a ajutat și ea în cel de-al Doilea Război Mondial. Dintre aceste imagini nu s-au păstrat prea multe, iar cele care se găsesc sunt foarte scumpe.
La târgurile de antichități însă, în urmă cu câțiva ani, au apărut pe tarabe fotografii cu Smaranda, însă din păcate false. Aflat la o astfel de expoziție, Horia Stoica, proprietarul a peste 1.500 de fotografii de valoare, a observat că un astfel de instantaneu de acest gen avea o semnătură care i-a atras atenția. Când a ajuns acasă și s-a uitat într-o carte în care era o poză originală, cu autograf, Horia Stoica a constatat că nu semăna cu ce văzuse în târg. Colecționarul se plânge că, în ultima vreme, apar din ce în ce mai multe fotocopii după fotografii vechi, sau falsuri care sunt vândute drept originale. Alți tineri care ar dori să colecționeze astfel de fotografii ar rămâne cu un gust amar, după ce ar fi investit mulți bani într-un instantaneu care nu valorează nimic.
Cum descoperi falsulPentru a putea face diferența între o poză originală și una falsă, spune Horia Stoica, este nevoie de cunoașterea modului în care se developau fotografiile acum câteva zeci de ani. Pe instantaneele vechi sunt prezente urme vizibile de clorură de argint, substanță care ajută la developare. În prezent însă, acest component nu se mai folosește, iar dacă cineva vrea să falsifice astfel de poze, trebuie să folosească nu numai metoda de atunci, dar și hârtia specială care se folosea în epocă. „Cu toate acestea, mai apar și falsuri. Însă, pentru cineva care este permanent în contact cu astfel de fotografii, imediat îi sare în ochi diferența“, spune colecționarul. Alte copii răspândite cu autograf fals sunt ale unor ași români din al Doilea Război Mondial: adjutant av. Ion Mucenică, g-ral av. Ion Dobran sau slt. Av. Ioan Dicezare.
O fotografie cât trei beriPrimele imagini achiziționate de Horia au fost de la târgurile de antichităţi și îi au imortalizați pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă și Familia Regală în mijlocul aviatorilor. Norocul colecționarului este că a putut cumpăra asemenea poze cu bani puțini, fără ca cel care le vindea să le fi cunoscut valoarea reală. De departe însă, cea mai de suflet fotografie din colecția brașoveanului este una cu funerariile lui Aurel Vlaicu din 1913. Alte fotografii din colecția sa mai sunt cele cu funerarile asului cu cinci victorii, Căpitan Aviator Vasile Craiu şi cele cu Campania din Ungaria, din anul 1919. „Tot din această perioadă, am şi câteva poze cu avioane româneşti capturate de la inamici sau cu cele primite despăgubiri imediat după război“, spune Horia Stoica. Marea dezamăgire a colecționarului este însă o poză cu avionul lui Vuia din 1911, vândută la un târg de antichităţi la un preţ derizoriu, cât trei beri, poză care i-a scăpat din vedere şi care a fost cumpărată de altcineva. De atunci, Horia nu scapă nicio ocazie de a cumpăra astfel de fotografii. „La ora actuală, cea mai convenabilă este achiziţia albumelor care au aparţinut unor aviatori, findcă luate la lot, prețul pe bucată este unul mai mic“, a conchis Horia Stoica.
PRESĂ
Horia are propria lui revistă
Pasiunea pentru fotografie l-a făcut pe Horia Stoică să-și scoată propria revistă de modelism si istorie militară. În paginile publicației, brașoveanul a publicat fotografii care au stat zeci de ani prin sertare şi nu au fost văzute de nimeni. Horia se laudă că a publicat totografii din Primul Război Mondial, instantanee realizate pe clişee pe sticlă, cu o rezoluție mult mai mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.