marți, 30 iunie 2009

Capoeira – un nou curs la facultate


PREMIERĂ. Mișcările acrobatice braziliene s-au transformat, din 2007, în probe teoretice și practice pentru studenții ieșeni
Ionel Văduva
Capoeira este o formă de artă sportivă, care a luat ființă prin îmbinarea diverselor dansuri şi tehnici de luptă de origine africană și care s-a dezvoltat în Brazilia. Grupurile de emigranţi africani Bantu sunt considerate ca fiind fondatoarele Capoeirei. Odată cu debarcarea pe noile tărâmuri, acestea au adus cu ele şi cultura lor, un mod de viață transmis din tată-n fiu. De-a lungul generaţiilor, candomble – o formă de religie, berimbau – un instrument muzical cu o singură coardă, vatapa - mâncarea specifică şi multe alte lucruri au dus la constituirea unei forme de artă sportivă, denumită Capoeira.
Fenomenul a prins și la noi în țară, mai ales după Revoluție. Însă, în ciuda interesului mare al românilor pentru Capoeira, nu avem încă o federaţie naţională de profil. De altfel, Capoeira nici nu este recunoscută ca o disciplină sportivă de către MTS.
Cu toate acestea, Iulian Dumitru, de 34 de ani, cadrul didactic al Universității „Al. I. Cuza“ din Iași și președintele Asociației Sportive „K-noi“, membră a Grupului Capoeira „Brasil“, a reuşit să transforme această formă de artă sportivă într-o disciplină de studiu din programa studenţilor de la FEFS Iaşi, începând cu anul 2007. De atunci, FEFS este singura facultate din România şi printre foarte puţinele facultăţi din Europa care oferă o astfel de disciplină de studiu în învăţământul superior de specialitate.
Referat la Capoeira
Chiar dacă este doar o disciplină „la alegere“, studenții ieșeni primesc note la cursul de Capoeira. Deja, din anul școlar 2008-2009, cursul a devenit unul semestrial, de 14 lecții a câte 100 de minute fiecare. Studenții sunt notați atât din puncte de vedere teoretic, pe seama referatelor, cât și din punct de vedere practic. Atunci când îi evaluează pe cursanți, Prof. Iulian Dumitru mizează foarte mult pe relația dintre cei doi parteneri în jocul de roda.
An de an, din 2007, pentru noul curs și-au exprimat interesul până la trei grupe a câte 20-25 de studenți. Aceștia aleg această disciplină, de obicei, pentru că îi ajută șă-și completeze cunoștințele despre sport și despre cultura braziliană. Iulian Dumitru a pregătit chiar și un curs pentru studenți, bazat pe informațiile puse la dispoziție de Ambasada Braziliei, pe două cărți de specialitate achiziționate din SUA, precum și pe cercetarea personală. Conducerea univerității Al. I. Cuza din Iași a dat dovadă de multă deschidere și mobilitate față de această formă sportivă, chiar dacă este nerecunoscută de MTS.
Tandemul din roda
În mod normal, o sesiune de Capoeira debutează prin acordurile realizate de un grup de muzicanţi care cântă la berimbau, atabaque, pandeiro şi agogo. Muzicanţii sunt aşezaţi la baza (pe'da) cercului (roda). În continuarea acestei formaţii de cerc sunt dispuşi capoeiristas (jucătorii sau practicanţii de capoeira), ocupând fie o poziţie înaltă, fie o poziţie ghemuită. Muzicanţii, acompaniaţi sau nu de jucători, cântă instrumental şi vocal diverse cântece portugheze. Performerii intră în joc prin dreptul bazei cercului (pe'da roda), de obicei executând o roată laterală („au“ în portugheză). Odată aflaţi în interiorul cercului, cei doi jucători prezintă o coregrafie mixtă de acţiuni de luptă non-contact sau (semi-contact) între cei doi participanţi la joc şi mişcări ritualice de dans. Este vorba de lovituri de picior joase, înalte sau executate din săritură; piruete, întoarceri, eschive; elemente acrobatice statice (diverse menţineri ale corpului în poziţii care sfidează legile gravitaţiei) şi dinamice (răsturnări şi salturi înainte/înapoi şi lateral cu sau fără întoarceri).
Sport de import
În 2005, cu ocazia unei burse de predare Erasmus, Iulian Dumitru a făcut o vizită la Universitatea din Nice, Franţa. Acolo, ieșeanul a avut norocul să-l întâlnească pe actualul lui mentor, Jose Maria da Silva Filho, cunoscut în lumea capoeirei sub pseudonimul (apelido) de Mestre Cibriba. În 2008, Iulian a obţinut nivelul de „monitor”, cel de-al 6-lea grad din 11. Această calificare, recunoscută oriunde în lume în cadrul Grupului de Capoeira Brasil, îi oferă dreptul de a preda acest stil sub coordonarea lui Mestre Cibriba.

LA ALEGERE
Cultură sau „bătaie pe pâine“


Iulian Dumitru spune despre cei care vin să practice Capoeira, că aleg acest sport pentru diverse motive: acrobaţie, luptă, fitness, căutarea perechii, muzică, samba şi atmosferă braziliană. Mulţi începători îi au ca modele pe cei mai avansaţi şi talentaţi. Ei vor să ajungă la fel după 3-4 antrenamente. Alţii sunt interesaţi de aspectele culturale. Vor să înveţe să cânte la instrumente, să interpreteze vocal melodiile tradiţionale. „Alţii vor să înveţe <>, însă aceștia sunt cei care sunt cei mai vulnerabili în jocul de roda“, spune profesorul. Capoeira este suficient de generoasă pentru fiecare dintre aceştia. Dacă au răbdare şi trec de această fază incipientă, descoperă apoi Capoeira în plenitudinea ei – muzică, dans, luptă, tehnică marţială, energie pozitivă, prietenie şi multă bună dispoziţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.