luni, 27 iulie 2009

„La leviere“ sau „la volan“ - o alegere dificilă






La 1 August 2009, Armata Română va aniversa 90 ani de existenţă a armei tancuri. Momentul naşterii acestei arme îl reprezintă 1 august 1919, zi în care a luat fiinţă primul batalion de Care de Luptă, în tabăra Mihai Bravu. Pentru că aveam o datorie de onoare neplătită faţă de profesioniştii Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazul“ din Piteşti, am decis să public articolul necenzurat, scris cu ocazia Zilei Automobiliştilor Militari - 1 martie 2009.

ANIVERSARE. Azi, deviza „Roata se învârte!“ este pe buzele tuturor celor de la Școala de Aplicație pentru Unități de Luptă „Mihai Viteazul“ din Pitești, locul unde se nasc automobiliștii militari

Ionel Văduva

Regele Ferdinand I a înființat Regimentul de Tracțiune Automobilă acum 92 de ani, la 1 martie 1917, prin Înaltul Decret nr. 245. Printre altele, monarhul punea atunci o piatră și la temelia înființării celei ce avea să devină în prezent Școala de Aplicație pentru Unități de Luptă „Mihai Viteazul“ din Pitești. Instituția militară instruiește soldați voluntari, subofițeri și ofițeri în specializările tancuri și auto. După absolvire, ei devin automobiliști militari - adevărați luptători la levierele tancului sau la volanul diverselor mijloace de transport blindate și neblindate, și nu doar simpli șoferi. În medie, la nivelul unui an de zile, prin centrul de pregătire trec un număr aproximativ de 700-800 de cursanți, potrivit statisticilor școlii.
Dublă semnificație
1 martie este un motiv de bucurie în plus pentru femeile-ofițer din arma auto, fiindcă azi este și ziua Mărțișorului. Însă, chiar dacă vorbim de subofițeri sau maiștri militari ori de sublocotenenți, automobilistele militare vor uita repede că azi au primit flori de ziua lor. Se vor urca din nou, mâine, dis-de-dimineață, la volanul transportoarelor amfibii blindate (TAB), al maşinilor de luptă (ML) sau la levierele tancurilor. Se vor avânta cu viteză prin bazinul special amenajat pentru exerciții, așa cum au învățat de la plutonierul adjutant principal Iordache Arsenescu, consilierul comandantului Școalii de Aplicație pentru Unități de Luptă „Mihai Viteazul“ din Pitești, un „amfibian“ veteran. Un om care știe că noroiul, unsoarea și motorina sunt frații și surorile lui și că pâinea colorată de multe ori în negru are un gust mai bun decât cea de acasă.
Șofer, doar în civilie
Automobilistul militar este mai mult decât șofer. Prin pregătirea de care are parte chiar de pe băncile școlii, el devine un bun tactician, un bun specialist în exploatarea mașinilor de luptă. „Șoferia este pentru viața civilă, nu și pentru organismele militare“ a declarat col. dr. Emilian Pîsu, comandantul Școlii de Aplicație pentru Unități de Luptă Mihai Viteazu. Mai presus de toate însă, automobiliștii militari sunt oameni inimoși și inventivi. Oameni capabili de proiecta și de a duce la bun sfârșit acțiuni complexe pe câmpul de intrucție sau de luptă. Cu toate acestea, „Din când în când, automobiliștii auto mai iau și câte o gură de motorină când încearcă să repare ceva“, a precizat lt. col. Viorel Brat, comandantul centrului de instruire pentru tancuri și auto.

OMENIE
Luptătorul cu natura
Este vorba de unul din absolvenții mai vechi ai Școlii de Aplicație „Mihai Viteazul“, plutonierul major Alexandru Dicu, în vârstă de 33 de ani. El este, în momentul de față, comandant de grupă TAB și spune că își servește patria cu onoare și că îi face plăcere munca de automobilist militar. Deosebită este însă la acest om, chiar omenia! Chiar dacă nu a fost pe câmpul de luptă, el s-a luptat cu natura. A participat afectiv și efectiv la salvarea unor vieți omenești. În 1999, la inundațiile care au fost în zona de graniță a Timișoarei, împreună cu un coleg de-al său, au salvat cu TAB-ul mulți oameni sinistrați și izolați, victime ale furiei naturii. A ajutat chiar și la salvarea unui alt transportor scufundat într-un canal de irigații, aflat în misiune de salvare.

FINEȚE
Mărțișorul auto
Sublocotenentul Diana Vasile are doar 23 de ani. A devenit ofițer de carieră după ce a urmat cursurile Academiei Forțelor terestre de la Sibiu. Este în prezent cursant al Școlii de Aplicație din Pitești și vede arma auto ca pe o provocare, însă este convinsă că poate face față cu brio greutăților, la fel precum bărbații. Deocamdată ea este o eroină ci doar un cursant cu vise și aspirații. Nu este însă timpul pierdut. Știe că este sprijinită de către familie în decizia sa de a urma cariera militară, o familie care nu ezită să o felicite de două ori, în fiecare an, de 1 martie. Diana Vasile a optat pentru o specializarea logistică și tehnică, arma tancuri și auto îndeplind toate criteriile dorite de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.