ÎNGRIJORARE. Până la 25% din absolvenții de facultăți economice, promoția 2009, își vor găsi de lucru abia în 2012, fiind considerați slab pregătiți, iar criza are și ea un rol negativ în acest context
Ionel Văduva
Conducerea ASE are previziuni sumbre cu privire la potențialul de angajare a tinerilor economiști, care vor ieși anul acesta de pe pe băncile facultăților. Până la un sfert din cei care vor termina anul acesta o formă de studii superioare economice în sistem Bologna, vor găsi un loc de muncă abia peste trei ani. Motivul: cei care încă mai angajează (foarte puțini la număr), îi consideră pe „bolognezi“ mai slab pregătiți decât predecesorii lor, cu studii de patru ani. Vinovată de situația dificilă mai este și criza economică. Firmele sunt interesate doar de economiști cu ștate vechi în domeniul finanțelor. În 2009, vor avea o șansă la angajare doar 75% din cei care au terminat deja studiile de patru ani în domeniul economic. Însă, și dintre aceștia, angajatorii îi vor chema la interviu doar pe cei care au avut experiență de muncă pe perioada facultății. Din cei care vor fi respinși la eventualele interviuri de angajare, se vor întoarce în programele de masterat peste 75-80% din totalul absolvenților de ASE.
Statul întoarce spatele
Anul acesta, subvenționarea locurilor de la Buget nu o va depăși pe cea din 2008. Menținând tendința de scădere a numărului studenților bugetați, ASE-ul va avea cu 500 de cursanți subvenționați, mai puțin față de anul precedent. De asemenea, anul acesta, numărul celor care își vor plăti școlarizarea va fi mai mic decât cel de anul trecut, din cauza lipsei resurselor proprii de finanțare. „Un număr mare din <
Calitatea învățământului va fi afectată
Cercetarea științifico-economică din cadrul ASE nu va mai fi susținută. „Practic, o treime din finanțări vor dispărea anul acesta“, a spus prof. univ. dr. Ion Gheorghe Roșca. Astfel, cadrele didactice vor câștiga mai puțin, în afară de banii pe orele de curs. Și subvenționarea dotării laboratoarelor este anunțată ca fiind 0, în 2009. În fine, finanțarea pe proiecte de modernizare și investiții se anunță sub 50%, față de anul trecut. În contextul reducerii obligate a costurilor, conducerea ASE va micșora și cheltuielile cu salariile. „Acest lucru va avea loc sub forma diminuării numărului de ore pe săptămână alocate profesorilor, precum și crearea unor serii de lucru mai mari“, a declarat rectorul ASE. Ambele măsuri vor duce la scăderea calității procesului de învățământ. Micșorarea numărului de ore pe săptămână, va însemna pentru studenți ore mai puține de studiu. Totodată, dacă sunt mărite seriile de lucru, studenții vor învăța mai dezordonat. Cu alte cuvinte, vom avea „bolognezi“ slab pregătiți profesional.
Masterul – unica soluție
Rectorul ASE este de părere că, din cauză că nu există egalitate între o pregătire de patru ani și una de trei, piața forței de muncă se va adapta și se va stratifica, în funcție de pregătirea fiecărui absolvent. „Eu am spus așa: peste zece ani, cei care au terminat o facultate în sistem Bologna, fără masterat, vor fi doar 10% în managementul de mijloc și 90% în execuție, pe câtă vreme cei care vor fi studiat cinci ani, cât țin studiile de master, se vor regăsi printre cei 40% manageri de top, printre cei 40-50% din managementul de mijloc și doar 10% în execuție“, a conchis prof. univ. dr. Ion Gheorghe Roșca.
ȘANSĂ
Munca în facultate
Cristiana Fedorovici, senior recruiter la Advice Human Resources, este de părere că afirmația prof. univ. dr. Ion Gheorghe Roșca precum că, până la 25% din absolvenții de ASE din 2009 nu își vor găsi loc de muncă decât peste trei ani, este perfect plauzibilă. „Nu știu dacă doar 25% din absolvenți nu își vor găsi un loc de muncă în următoarea perioadă“, a spus Cristiana Fedorovici. Domnia sa este de părere că absolovenții de ASE, fie că au terminat sistemul de patru ani sau Bologna, trebuie să fi avut experiență de muncă în timpul facultății pentru a mai spera la un job. Din păcate pentru ei, în momentul de față, piața economiștilor este în căutare doar de specialiști cu vechime foarte mare pe partea de finanțe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.