luni, 10 august 2009

„Acasă“ în Serbia și Ungaria, „în vacanță“ în Bulgaria






TENDINŢĂ. Românii cumpără case în Balcani, în ciuda crizei economice, fiind vrăjiți de mirajul proprietăților ieftine, de respectul autorităților străine față de cetățean și de luxul de a avea locuri de odihnă peste hotare

Ionel Văduva

În ultimele luni, mai mulți mehedințeni au decis să cumpere case în Serbia şi să se mute acolo. Și în orașele maghiare apropiate de frontieră, Battonya, Gyula, Ketegyhaza, Mehkerek sau Elek, sunt proprietari români. Dacă vorbim însă de Bulgaria, românii au investit mai mult în case de vacanţă. Locuinţele situate în localitatea de graniță - Ruse, nu par interesante pentru ai noștri, care vor să trăiască, în continuare, în ţara natală. Sociologii pun această tendință migratorie pe seama unui nivel scăzut de încredere în soluțiie de viitor, propuse de administrațiile centrale și locale. Dimpotrivă, specialiștii în imobiliare cred că acestea sunt doar mișcări ale unor oameni care nu cunosc bine piața de profil și care acționează de frica pierderii banilor. Chiar dacă fenomenul crizei economice a dus la diminuarea prețurilor în România, ofertele din Serbia, Ungaria și Bulgaria sunt mai tentante.
Case în Serbia cu doar 20.000 de euro
Acesta este prețul mediu cu care au cumpărat unii mehedințeni case în Serbia. Pe persoană juridică însă. Nicola Dumitrașcovici, consilier al primăriei Kladovo, le-a întins o mână de ajutor celor care s-au stabilit în orașul vecin cu Drobeta Turnu Severin, situat la circa 9 kilometri de Vama Porţile de Fier I: „În ultimele luni, mai mult de 10 case au fost cumpărate la noi în oraș de către români. Unii dintre ei chiar fac naveta peste frontieră, zilnic“, a precizat Nicola Dumitrașcovici. O casă în perimetrul oraşului Kladovo, cu o suprafață de 200 m2 locuibili și 100 m2 de teren, costă între 10.000 şi 20.000 euro.
Serviciile publice maghiare sunt deasupra celor românești
Acesta este unul din motivele pentru care românii au dat țara de baștină pe Ungaria. Motivaţia este confirmată şi de primarul interimar din Pecica, jud. Arad, Petru Antal: „Pe lângă preturile mici la imobile, cumpărătorii beneficiază de utilități precum apă, canalizare, gaz, telefon, TV prin cablu, salubritate, pe care nu le aveau în zonele de unde proveneau“, a precizat primarul Antal. În orașele Battonya, Gyula, Ketegyhaza, Mehkerek sau Elek există chiar și ștranduri termale, aspectul localităților fiind unul plăcut. „Peste tot, gazonul este tuns, sunt pomi ornamentali, există rigole întreținute și multe altele care induc un sentiment de liniște și relaxare“, spune primarul Antal. Statisticile spun că, numai în orasul Battonya, care are aproximativ 7.000 de locuitiori, în ultimii patru ani sau mutat 450 de familii din Romania. Prețurile la case sunt asemănătoare celor din Kladovo, circa 20.000 de euro.


REUȘITĂ
A vrut mai mult de la viață

Gheorghe Faur are 41 de ani și s-a mutat cu familia în Ungaria, în 1989. Românul spune că nu și-a dorit niciodată străinătatea, însă dorea mai mult de la viața pe care o putea avea în România, după Revoluție. Și-a cumpărat o căsuță cu 8.000 de mărci germane, aproape de graniță și de părinți. Apoi și-a făcut o firmă de transport și a dobândit o avere importantă - o familie minunată formată din soția și cele două fete. Cea mare studiază Dreptul în Madeline, Marea Britanie, iar cea mică este anul II la liceu. Românul nostru emigrat din Pecica se bucură că poate vorbi zilnic limba română, pentru că, în ultimii doi ani, în localitate s-au mutat definitv mai multe familii de arădeni, băcăuani, chiar și de bucureșteni. „Unii arădeni și-au vândut căsuțele pe 45.000 de euro, și-au luat case aici și le-au mai rămas și bani“, a precizat Gheorghe Faur. Personal, a ajutat mai multe familii care au dorit să cumpere casă în Bottanya, pentru a evita eventualele neplăceri pe care ar fi putut să le aibă nou-veniții. „Multi dintre ei nu stiu să vorbească maghiara, de aceea i-am ajutat cu notarul, singurul beneficiu așteptat fiind un <>“, a conchis românul.

SOCIOLOGI
Românii sunt dezamăgiți de situația din ţară

Conaționalii noștri își schimbă domiciliul în altă țară din cauza performanțelor scăzute ale administrației naționale sau locale și pentru că sunt individualiști. Cu alte cuvinte, „luminița de la capătul tunelului“ s-a stins definitiv pentru ei. Acestea sunt părerile sociologilor însă. „Cred ca avem de-a face cu un început al unui fenomen în care cei care își permit, aleg soluții personale de confort, fiindca nu mai au încredere în soluțiile colective care presupun implicarea comunităților si, implicit, a clasei politice și a statului cu toate componentele sale“, a precizat analistul Bogdan Teodorescu. Starea de tensiune care generează o astfel de abordare este resimțită în iritarea tot mai mare din trafic, din magazine, din spațiile publice, dar și în numeroasele scandaluri casnice sau dintre vecini, în violența latentă care izbucneste tot mai des și care este tot mai dificil de stăpânit. „În momentele de insecuritate, instinctul de conservare determină acțiuni care vizeaza îndepărtarea oricărei surse de risc. Oricat pare de ciudat, această sursă de risc pare a deveni România noastră de astăzi“, a concluzionat Bogdan Teodorescu.


Românii vor Varna nu Ruse
Românii nu sunt deosebit de interesați să locuiască în Ruse. Că nu sunt mulți români mutați în oraşul de graniţă este confirmat chiar și de primăria locală, prin vocea Ecaterinei Terzieva. Aceasta a declarat că, personal, nu cunoaște cazuri concrete de români mutați definitiv în oraș. Că românii nu sunt interesați de Ruse, ne confirmă și Viorel Mogâldea, directorul general al firmei General imobiliare, cu sediul în Giurgiu: „Am avut oferte peste tot în Bulgaria, case chiar și cu 8.000 – 9.000 de euro. Am avut spre vânzare apartamente și la Ruse. N-am vândut nicio casă“, a precizat managerul firmei de imobiliare. Aceeași sursă ne-a informat că, din datele pe care le deține, în Ruse, metrul pătrat de apartament construit ajunge undeva la 1.000 de euro, suprafața locuibilă fiind de maxim 70 m2. Însă românii nu se înghesuie să cumpere. Pe de altă parte, cei de la filiala din România a engelzilor de la Wilbrook au confirmat faptul că românilor le plac casele de odihnă bulgăreşti: „Din datele pe care le deținem, clienții noștri de origine română au cumpărat, în majoritate, case de vacanță în zone turistice precum Varna, la circa 2.000 de euro/m2 construit“, a precizat Dan Roșca, director regional pe zona Bulgaria.
Piaţa imobiliară din Bulgaria a scăzut cu 5,4% în T3, 2008
Începând cu luna august a anului precedent, băncile bulgare au sistat aproape în totalitate creditele imobiliare, restul tranzacţiilor, puţine la număr, fiind cu banii jos. Lipsa opţiunilor de finanţare a încetinit dezvoltarea cartierelor rezidenţiale din staţiunile montane şi de la Marea Neagră, zone care au fost promovate pentru a atrage atenţia cumpărătorilor străini. „În momentul de faţă, afacerile imobiliare cu proprietăţi de lux se încheie mult mai greu şi cu compromisuri atât din partea constructorilor, cât şi din partea agenţilor de vânzări“, a declarat în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, Nevena Stoynova, manager de marketing şi publicitate, Bulgarian Land Development EAD.

FALIMENTE
Bulgarii au peste 3.000 de agenţii imobiliare falimentare

În momentul de față, în Bulgaria, peste 3.000 de agenții imobiliare sunt în pericol de faliment, adică peste 60% din total. Și asta în ciuda diferențelor destul de mari între prețurile medii/m2 dintre Bulgaria și România, la case și terenuri. În Bulgaria, deși nivelul prețurilor este mult mai jos decât în România, cei care ar vor să cumpere acolo, merg pe raționamentul ieftiniri și mai mari. Acest lucru însă duce întăreşte spectrul falimentului printre imobiliarii bulgari. Numai în orașul Varna, potrivit statisticilor, înainte de criză aveau activitate circa 350 de agenții imobiliare. Acum, cele mici, au soarta celor din România, agențiile mari preferând să-și diversifice oferta prin închirieri sau alte soluții salvatoare. „Nivelul vânzarilor din ultimul timp a scăzut, din cauză că potanțialii cumpărători sunt în așteptare“, a conchis Alexandru Tuzlukov, manager pentru clienții români, din firma Bulgarian Properties Ltd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.