miercuri, 28 aprilie 2010

INS: în sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi

Conform estimărilor din luna aprilie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +8%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate.

Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.
Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare.
Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Ca urmare, soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2070 agenţi economici), construcţiilor (1258), comerţului cu amănuntul (2678) şi serviciilor (2081). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.