vineri, 7 mai 2010

Reactia ACPR: "Chiar dacă este dureros, şi sectorul de stat trebuia să plătească preţul crizei aşa cum mediul privat a făcut-o deja"

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România consideră că măsura de scădere a salariilor bugetarilor şi a celorlalte cheltuieli publice, deşi dramatică, este preferabilă alternativei de creştere a taxelor şi impozitelor. Suprataxarea ar spori şomajul imediat cu 5-6 procente şi ar arunca economia într-un blocaj imposibil de depăşit.
Reducerea cheltuielilor bugetare trebuia făcută cu mult timp înainte pentru a nu se ajunge la o situaţie limită. Făcute acum, în al 12-lea ceas, aceste reduceri trebuie însoţite de o justă cheltuire a banului public în toate sectoarele, precum şi de o politică de investiţii care să permită recuperarea economică. Guvernul trebuie să gândească scăderea cheltuielilor publice ca pe o măsură de însănătoşire a mediului economic care, însă, nu poate reface singură fluxul normal al circuitelor, ci are nevoie de încurajarea mediului de afaceri, lipsit până acum de iniţiative concrete anti-criză.
Chiar dacă este dureros, şi sectorul de stat trebuia să plătească preţul crizei aşa cum mediul privat a făcut-o deja începând cu anul 2009. Acum există premizele unei ieşiri din criză, cu condiţia ca economiile făcute la buget să se concretizeze în plata datoriilor statului către companiile private şi în investiţii care să declanşeze producţia în economia pe orizontală.
Cifra de afaceri din industria românească pe total (piaţa internă şi piaţa externă) dă deja semne de revenire, în luna martie aceasta crescând cu 6,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu încurajatoarea cifră de 22,8% faţă de februarie 2010. Acest trend al recuperării producţiei din sectorul privat va fi încurajat de reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce ne poate aduce primul semn al relansării pentru economia românească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.