vineri, 28 mai 2010

Comunicat APAPR: Prin nationalizarea Pilonului II de pensii private, Guvernul vrea sa taie si pensiile celor care inca nu sunt pensionari

In pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialisti in ultimele 3 saptamani, Guvernul Romaniei inca nu a renuntat la ideea reducerii contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, planuind astfel sa nationalizeze Pilonul II si sa amaneteze viitorul a peste 5 milioane de salariati carora le-a garantat la lansarea sistemului, in 2008, ca vor putea obtine o pensie decenta din sistemul privat.

Anul trecut, Pilonul II a incasat prima lovitura grea din partea Guvernului, prin inghetarea contributiei la 2% (in locul unei cresteri la 2,5%, conform legii), cel mai redus nivel din Europa si din lume. Prin aceasta masura, cei 5 milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro in 2009 si 2010, iar masura le va produce in continuare pierderi de inca 800 de milioane de euro pana in 2017. Pe termen lung, masura din 2009 va reduce pensiile private ale romanilor cu pana la 15%.

Anul acesta, Ministerul Finantelor propune o noua taiere la Pilonul II (propunerea initiala: de la 2,5% la 0,5%), provocand noi pierderi de sute de milioane de euro si reduceri de pensii de pana la 30%-40%. Printr-o noua afectare a Pilonului II, Guvernul ar reusi ceea ce nicio tara din lume nu a incercat: sa taie si pensiile celor care inca nu sunt pensionari, amanetand viitorul de dragul evitarii unor reforme necesare in prezent. Guvernul nu a inclus insa aceasta idee in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, desi ea vizeaza un domeniu vital de politica publica in zona sociala, incercandu-se probabil amputarea viitorului a 5 milioane de contributori fara stiinta institutiilor financiare internationale, care in prezent finanteaza Romania.

Mai mult, distrugerea Pilonului II si a viitorul tinerilor de azi, planuita acum pentru urmatoarea rectificare bugetara (conform declaratiilor Ministerului Finantelor Publice), nu rezolva nimic din problema deficitului bugetar urias al tarii, la care s-a ajuns ca urmare a 20 de ani in care principala politica publica a fost cea de evitare a reformelor. Potrivit declaratiilor publice oficiale, in absenta masurilor de austeritate anuntate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB (46 miliarde de lei). Din aceasta suma, taierea a 2 procente din contributia Pilonului II ar „economisi” statului, in 2010, doar 660 de milioane de lei, adica 1,4% din deficitul total. Pretul insa ar fi distrugerea definitiva a Pilonului II, nationalizarea pensiilor private, alungarea investitorilor straini din tara si aruncarea Romaniei in urma cu 20 de ani.

O asemenea masura ar fi cu atat mai grava cu cat Pilonul II de pensii private obligatorii reprezinta singura sansa de economisire pentru o larga parte a populatiei:
- 50% din familiile din Romania nu reusesc sa economiseasca absolut deloc, invocand situatia financiara precara a familiei (studiu prezentat de Banca Nationala a Romaniei in septembrie 2009);
- 67% din populatia urbana a Romaniei nu economiseste absolut deloc si nici nu are niciun fel de rezerve financiare (studiu IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinte, prezentat in septembrie 2009);
- cetateanul roman “mediu” nu isi poate permite sa economiseasca (intrucat cheltuielile lunare sunt mai mari decat veniturile lunare, exceptand productia agricola de autoconsum), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica in aprilie 2010.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita public tuturor institutiilor din Romania (mass-media, patronate, asociatii profesionale, organizatii cetatenesti, institutii publice) sa ia atitudine si sa se opuna acestei propuneri.
Pentru evitarea adoptarii acestei masuri injuste, APAPR propune urmatoarele solutii:

1. Guvernul Romaniei trebuie sa solicite Eurostat, Comisiei Europene si Fondului Monetar International ca toate contributiile virate catre Pilonul II de pensii private sa fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene si internationale.
Pilonul II nu este o cheltuiala, ci o investitie pe termen lung, iar o asemenea masura, care este acceptata pentru statele Europei Occidentale, va fi sustinuta de APAPR in cadrul discutiilor de la Bruxelles din luna iunie, organizate de Federatia Europeana a Pensiilor Private (EFRP).

2. Finantarea deficitului bugetar temporar creat de Pilonul II conform planurilor facute in 2007-2008 si al memorandumului incheiat de Guvernul Romaniei cu Banca Mondiala: prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani) si din veniturile din privatizarea companiilor unde statul mai detine inca pachete de actiuni.
Romania este statul Uniunii Europene cu cea mai subdezvoltata piata de titluri de stat pe termen lung, fapt care afecteaza increderea investitorilor institutionali si reduce sansele adoptarii monedei unice euro. Tara noastra ar putea acoperi deficitul temporar creat la buget de Pilonul II prin emisiuni de titluri de stat cu maturitate ridicata, care ar rezolva si aceasta problema, impreuna cu un management mai bun al datoriei publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.