miercuri, 3 februarie 2010

ActiveWatch AMP face primul pas

Observ că ActiveWatch AMP face un demers de solidaritate de breaslă. Felicitări. Comunicatul de jos este unul care mă face să mă simt, din nou, că fac parte din această minunată tagmă - cea a gazetarilor. Felicitări, din nou.

Catre: Biroul Permanent al Camerei Deputatilor
In atentia: Doamnei Presedinte, Roberta Anastase
Subiect: Acreditarea la Camera Deputatilor pentru jurnalistii liber profesionisti

Stimata doamna Presedinta,

Organizatiile semnatare va solicita sa comunicati motivele pentru care Camera Deputatilor refuza sa acorde acreditare jurnalistei Emilia Sercan. Aceasta a depus o cerere de acreditare la secretariatul CD inca din 20 august, dar nu a primit niciun raspuns, desi au trecut 5 luni de la aceasta cerere.

De asemenea, solicitam modificarea Regulamentului de acreditare a jurnalistilor pe langa Camera Deputatilor si punerea lui in acord cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Conform Art. 18. (1) al acestei legi “Autoritatile publice au obligatia sa acorde fara discriminare acreditare ziaristilor si reprezentantilor mijloacelor de informare în masa.”

Consideram abuziva, discriminatorie si contrara principiilor si prevederilor Legii 544/2001 restrictionarea accesului jurnalistilor care lucreaza in regim freelance (independent) si acordarea acreditarii numai pentru jurnalistii care lucreaza ca angajati ai unor institutii media. O astfel de masura este total depasita de evolutia media, in care numerosi jurnalisti profeseaza ca freelanceri si folosesc diverse platforme de comunicare pentru a transmite informatiile sau opiniile lor. Acelasi principiu trebuie sa fie valabil si in cazul fotografilor si cameramanilor.

Blog-urile au devenit in ultimii ani platforme de comunicare consacrate in toata lumea, institutii internationale de prestigiu, precum Parlamentul European sau Casa Alba oferind acreditari jurnalistilor care se exprima prin intermediul blog-urilor.

Consideram ca CV-ul profesional al celor care solicita cereri de acreditare constituie un criteriu suficient pentru a le fi acordata acreditarea, alaturi de legitimatia de membru al unei organizatii profesionale a breslei. In cazul Emiliei Sercan nu credem ca poate exista vreun dubiu legat de calitatea de jurnalist a acesteia; mai mult, aceasta calitate este confirmata inclusiv de aparteneta sa la o organizatie profesionala de prestigiu, Asociatia Jurnalistilor din Romania.



ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, membra a Retelei Reporteri fara Frontiere

Asociatia AltPHel

Asociatia Jurnalistilor din Romania

Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj

Sindicatul Jurnalistilor Galati

StartMedia

CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA



Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public

Art. 1. – Accesul liber si neîngradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul din principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, în conformitate cu Constitutia României si documentele internationale ratificate de Parlamentul României.

Art. 15. – (1) Accesul mijloacelor de informare în masa la informatiile de interes public este garantat.

(2) Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfasurata de mijloacele de informare în masa, constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public.

Art. 18. – (1) Autoritatile publice au obligatia sa acorde fara discriminare acreditare ziaristilor si reprezentantilor mijloacelor de informare în masa.

(2) Acreditarea se acorda la cerere, în termen de 2 zile de la înregistrarea acesteia.

(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate în presa de respectivul ziarist, în conditiile si in limitele legii.

Art. 19. – (1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa informeze in timp util mijloacele de informare în masa asupra conferintelor de presa sau oricaror alte actiuni publice organizate de acestea.

(2) Autoritatile si institutiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masa la actiunile publice organizate de acestea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.