luni, 14 iunie 2010

Poştaşii - locul doi în topul încrederii în profesiile din România - studiu Gfk

Pompierii sunt grupul profesional care se bucura de cel mai inalt grad de incredere in randul populatiei atat in Romania, cat si la nivel international - 91%, respectiv 94%. Totusi, la noi aceasta categorie profesionala este in scadere cu 4 procente fata de 2008. A doua profesie in topul increderii in tara noastra este cea de postas (89%), urmata de cea de cadru militar, cu aproape 88%, de profesor sau de reprezentant al bisericii (86%).
La capatul opus al topului se afla politicienii, cu doar 11%, in scadere cu 3 procente fata de acum 2 ani, bancherii (28%, si ei cu 8 puncte procentuale mai putin decat in anul 2008) sau managerii marilor companii (39%). Daca primele doua categorii au suferit deteriorari in privinta reputatiei, situatia managerilor este destul de fluctuanta (o scadere fata de 2008, cand inregistrau 46%, dar o crestere comparativ cu anul trecut cand se situau la nivelul de 33 de procente). Alte profesii care in Romania au castigat increderea populatiei in comparatie cu 2009 sunt avocatii (42% fata de 35% anul trecut), militarii (88% fata de 82%) sau oamenii din domeniul publicitatii (50% versus 46%).
In comparatie cu alte tari europene, domeniile profesionale care in Romania marcheaza cele mai bune rate in privinta respectului acordat de cetateni sunt biserica, armata si publictatea, in vreme ce profesiile care se bucura de cel mai mic succes sunt pompierii, doctorii si politistii.
De altfel, situatia din Romania este destul de mult diferita de ceadin alte tari. Unele dintre categoriile mentionate mai sus se remarca printr-un nivel de incredere mai scazut la nivel international - militarii 81%, postasii 82%, profesorii 83%. Domeniile care in Europa experimenteaza un declin in privinta reputatiei sunt politica (14%), marketingul - 33%, cu 8% diminuare a increderii fata de 2008 - biserica, cu doar 58%, in scadere si ea cu 4 procente sau organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul protectiei mediului - 69% versus 62% comparativ cu 2008.
Diferente semnificative intre tarile europene analizate si Romania se mai remarca la si alte categorii profesionale, in general in tara noastra acestea bucurandu-se de o mai buna reputatie: oamenii de publicitate cu 50 de procente fata de numai 29% la nivel international, cei care activeaza in sistemul bancar 42% fata de 28%, managerii de mari companii 39% versus 31%.
Exista insa si grupuri profesionale care sunt mai apreciate in alte state decat in Romania. Diferente insemnate apar in cazul politistilor (75%, comparativ cu 54%), a doctorilor (84% versus 74%) sau a judecatorilor (62% fata de 42%).


GfK Trust Index
Grupul GfK a realizat aceasta cercetare in primavara anului 2010 pentru a determina nivelul de incredere al cetatenilor in urmatoarele categorii profesionale: bancheri, oameni de publicitate, militari, reprezentanti ai bisericii, activisti in cadrul organizatiilor neguvernamentale de mediu, doctori, profesori, judecatori, avocati, pompieri, jurnalisti, cercetatori de piata, politisti, postasi, politicieni, functionari publici, oameni de marketing, managerii marilor companii. Studiul este realizat de catre divizia de Custom Research a grupului GfK anual, incepand din 2003.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.