marți, 12 mai 2009

Prostia în imagini sau când blitz-ul omoară neuronul

STUPIZENIE. Sunt profund siderat de ceea ce am descoperit, ABSOLUT ÎNTÂMPLĂTOR, pe blogul unui pozar, pe numele său Tudor Mavrodin /

Îl informez pe aparținătorul wannabe, în timpul său liber și reporter-filosof, că artiști precum Aurel Mihailopol, Edmund Hoffer sau Armand Rosenthal au transformat fotografia în perfecțiune prin muncă asiduă și nu prin scrisul de opinii despre alții. Totodată, sfatul meu către T.M. este următorul: stimabile, rămâi la meseria de bază – apăsatul pe buton. Instantaneul prin (de)clic este o minune. Cuvântul este greu digerabil, mai ales atunci când nu știi să-l așezi în pagină. De asemenea, citește Noica și încearcă și psihanaliza aplicată.

Ionel Văduva

Personal, nu-l văd pe pozarul T.M. în bătaia puștii, prin focul războaielor, ci chinuindu-se să așeze un reflector, ore întregi, pentru a prinde un unghi cât mai bun pentru o fotografie care face istorie... pe blog. Până la a preda lecții de jurnalism și a opina cu privire la munca altuia, mai bine T.M. ar verifica dacă are drepturi de autor pe cele scrise și fotografiate. Din cauză că T.M. nu este vreun Radu Sigheti, așa cum nici eu nu sunt vreun Cristoiu, îl îndemn pe T.M. la o mai amplă documentare. Eu unul, am făcut-o.
Dar... de ce?
Într-o încercare nereușită de radiografiere a unui articol scris de mine - „Unul a zburat, altul a clacat“, despre doi oameni aflați în competiție pentru a zbura în spațiul cosmic, T.M. se transformă în partizanul unuia dintre personaje, pe care domnia sa nu spune dacă îl cunoaște personal sau nu. Deontologic ar fi fost dacă T.M. ar fi precizat acest aspect. Numai că jurnalismul ăsta este dificil de înțeles pentru cei care, în loc să păstreze limita meseriei pe care o practică, se dau lebede în lighean și încearcă o analiză sălbatică, pe text.
Grand finale
Cu riscul redundanței, îmi permit să enumăr, din nou, o serie de fotografi care au făcut istorie: Aurel Mihailopol, Edmund Hoffer, Armand Rosenthal. Îl îndemn pe T.M. să le studieze munca și să se perfecționeze în domeniul pe care îl iubește mult - fotografia. Cu jurnalismul însă... este de preferat să rămână la scris cărți de călătorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți ceva de comentat? Foarte bine, scrieți, că d-aia sunt tastaturile la prețuri bune pe piață.