joi, 29 aprilie 2010

Bolnavă din dragoste de tată

Tatăl ei a plecat în Iugoslavia şi nu s-a mai întors. După cinci luni de muncă, un infarct l-a ucis. De supărare şi dor, Amalia a făcut o tumoră la cap ce i-a mâncat din trup, i-a stâlcit membrele, i-a perforat sufletul. Vina ei? Şi-a iubit prea mult tatăl!
Coşmarul fetiţei de la Întorsura Buzăului a început în urmă cu nouă ani. „Soţul meu a plecat în Iugoslavia în 2001, înainte de Paşte. A murit în septembrie, în acelaşi an. Ama l-a iubit enorm. După un an de la moartea lui, a dat semne că ceva nu este în regulă: vomita mereu şi nu putea să-şi îndrepte gâtul. Într-o noapte a luat-o o durere de cap atât de puternică încât a fost nevoie să fie dusă la Urgenţă. A fost internată şi s-a descoperit că are o tumoră gigant pe creier. Au urmat clipe de coşmar." (Aurelia Gabor, mama Amaliei)
Amalia a fost dusă la Bucureşti şi operată la spitalul Bagdasar. După 8 luni de zile, tumora a recidivat. Fetiţa a fost operată din nou, dar a rămas cu multiple sechele. „Avea 8 ani. Medicii spun că tumora e din naştere şi s-a declanşat la un şoc. A fost o tumoră foarte agresivă, a crescut până pe coloană. Nu i s-au dat prea multe şanse de viaţă, dar operaţia era singura posibilă salvare. Nu am avut de ales." După operaţie, Amalia a făcut parkinson, diabet insipid, hipotiroidie. Face tratament pentru creştere, pentru că glanda ei hipofiză nu-şi face bine treaba. Membrele de pe partea stângă îi sunt paralizate. Zilnic, ia în jur de 11 pastile. Dar Amalia are un noian de vise şi nicio medie sub nouă. Şi-ar dori să devină cadru medical...
Tratamentul şi şedinţele de recuperare ale Amaliei costă lunar 500 de lei, iar venitul mamei sale, de asistent personal, este de 580 de lei. „E foarte greu, nu dorm nopţi întregi. Abia ne ducem traiul, de pe o zi pe alta. Îmi vine să urlu că nu pot să fac mai mult pentru ea. Sufăr enorm din cauza asta."

Toţi cei care vor să o ajute pe Amalia să aibă o adolescenţă normală, sunt rugaţi să doneze cât de puţin în contul:
RO48BRDE150SVO7650041500

miercuri, 28 aprilie 2010

INS: în sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi

Conform estimărilor din luna aprilie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +8%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate.

Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.
Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare.
Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Ca urmare, soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2070 agenţi economici), construcţiilor (1258), comerţului cu amănuntul (2678) şi serviciilor (2081). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

marți, 27 aprilie 2010

Şi poliţiştii vor business, nu?

Nu-mi permit să comentez rândurile de mai jos. Le-am citit, le-am recitit şi... atât. Ce părere aveţi de cele solicitate de către Sindicatul Pro Lex? Aştept comentariile voastre pe mail, vizavi de cele ce urmează:

1.Poliţiştii au dreptul să desfăşoare activităţi în sectorul privat

Contrar susţinerii Ministerului Administraţiei şi Internelor cum că poliţiştilor nu le este aplicabil regimul incompatibilităţilor stabilite în Legea nr. 161/2003, la solicitarea Sindicatului “Pro Lex”, Agenţia Naţională de Integritate a confirmat că poliţiştii au dreptul să desfăşoare activităţi în sectorul privat care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit Fişei Postului.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor “Pro Lex”, în calitate de organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul M.A.I., a solicitat instituţiei să se conformeze prevederilor Legii nr. 161/2003, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 330/2009 şi să elaboreze un ordin în care să stabilească, în concret, pe specialităţi profesionale, incompatibilităţile specifice.

Notă: Conform articolului 96 din Legea 330/2009: “Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităti în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar- artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului”.

vineri, 23 aprilie 2010

Campanie pentru Roşia Montană: "Vino să-i dăm Roşia lui Videanu"

Duminică, 25 aprilie, ora 13.00, se va declanşa campania naţională – Zi de luptă pentru Roşia Montană - ediţia 2010.

Campania va cuprinde evenimente periodice destinate informării publicului cu privire la importanţa protejării valorilor de patrimoniu şi de mediu la Roşia Montană. Primul asemenea eveniment de duminca 25 aprilie, ora 13.00, se va desfăşura sub sloganul “Vino să-i dăm Roşia lui Videanu".

Evenimentele de duminică se vor petrece concomitent la Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Ploieşti şi îi vor fi dedicate ministrului economiei, domnul Adriean Videanu. Domnia-sa a câştigat atenţia iniţiatorilor campaniei prin abnegaţia şi agresivitatea de care a dat dovadă în apărarea intereselor companiei canadiene care doreşte să extragă aurul de la Roşia cu preţul distrugerii acesteia. Pentru ministrul Videanu istoria naţională, protecţia mediului şi sănătatea celor mulţi nu au nici o valoare atunci când în joc sunt miliarde de euro destinate celor câţiva aleşi.

La Bucureşti evenimentul va avea loc în Herăstrău, la intrarea dinspre Piaţa de Gaulle. La Cluj, organizatorii au întâmpinat deja un prim obstacol din partea primăriei: dacă la depunerea notificării nu exista nici un motiv pentru a nu permite organizarea evenimentului în Piaţa Unirii (piaţa centrală a municipiului), după câteva ore a apărut unul, manifestaţia pentru Roşia fiind deportată într-o zonă nepopulată, în parcul din spatele Teatrului Naţional. Pentru Constanţa organizatorii au solicitat un spaţiu în faţă la City Park Mall, iar la Ploieşti, în zona centrală.

Iniţiatorii acestei etape a campaniei sunt asociaţiile: Alburnus Maior, AltPHel, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Resurse Civice, Miliţia Spirituală, Ecopolis, Re.Generation, Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, "Salvaţi Vama Veche". Acţiunea este sprijinită de o coaliţie de peste 140 de organizaţii naţionale şi internaţionale preocupate de soarta Roşia Montană.

joi, 22 aprilie 2010

Aproape 1 milion de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cei 950.715 de români care îşi sărbătoresc onomastica, 759.886 sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Gheorghe / Ghiorghe (589.215).
Alături de aceştia, vor sărbători şi cei care poartă numele de George (141.472), şi Gheorghiţă / Ghiorghiţă (24.109).
Dintre femeile sărbătorite în aceeaşi dată, cele mai multe poartă numele de Georgeta (37.430), alături de care vor petrece şi persoanele cu nume de Gheorghiţa / Ghiorghiţa (37.911), Geta (14.941).
Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Ghiţă (5.090) la bărbaţi şi Ghiţa (547) la femei.

Tuturor acestora, La Multi Ani!!!

miercuri, 21 aprilie 2010

Criza subţire cu cheltuială se ţine

GARANTAT. Cine spune că românul nu are bani pentru stilul de viaţă consumist al ultimilor ani se înşeală. Imaginile de mai jos grăiesc de la sine. Şi totuşi economia noastră este la pamânt. De unde au românii aştia din fotografii bani de lăfăială? Sculer şi Muldy din Dosarele Chix au răspunsul.


marți, 20 aprilie 2010

România intră din nou sub incidenţa CODULUI ROŞU pentru aviaţie

MET OFFICE a actualizat hărţile privind evoluţia norului de cenuşă vulcanică din care rezultă că, începând cu data de 21 ora 09.00, România poate intra din nou sub incidenţa CODULUI ROŞU pentru aviaţie.
Ca urmare a circulaţiei aerului la sol (între 0-2000 m), în următoarele 24 de ore, este exclusă posibilitatea depăşirii concentraţiilor maxim admise de substanţe poluante, pe teritoriul României.
În ceea ce priveşte calitatea aerului în România, din analizele efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare se constată că s-a păstrat aceeaşi tendinţă, fără a exista depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10 (pulberi în suspensie cu un diametru mai mic de 10 microni) şi pentru indicatorul dioxid de sulf.
Din rezultatele preliminare ale precipitaţiilor căzute pe teritoriul ţării noastre rezultă că nu s-au înregistrat ploi acide.

luni, 19 aprilie 2010

Henri Coandă şi Băneasa şi-au redeschis porţile

Începând de luni, 19.04.2010, ora 15:00, s-a reluat traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu.

miercuri, 14 aprilie 2010

Gfk România: Anul 2010, speranţe reduse de creştere a consumului

Anul 2009 a fost unul dintre cei mai pesimişti ani pentru români, iar anul 2010 nu se anunţă mult mai încurajator: românii îşi consideră situaţia financiară şi perspectivele actuale mai puţin bune decât la începutul lui 2009.

Astfel, dacă în luna februarie 2009 aproape jumătate dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât acum un an, în februarie 2010 procentul celor care o duc mai rău din punct de vedere financiar urcă la aproape 60%. Reducerea veniturilor a fost resimţită puternic de-a lungul întregului an 2009 - una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publică din România. Există şi o mică parte a populaţiei ale cărei venituri s-au îmbunătăţit comparativ cu un an în urmă, dar aceasta a scăzut de la 13% în februarie 2009 la 7% în februarie 2010.

Părerile românilor faţă de evoluţia situaţiei lor financiare în acest an sunt împărţite – 40% cred că venitul lor va rămâne acelaşi, în vreme ce 40% spun că se aşteaptă ca acesta să scadă. Numai 2 din 10 români sunt convinşi că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în acest an. Numărul optimiştilor a rămas relativ constant de la începutul crizei economice, atingând valori uşor mai ridicate în vara anului 2009.

Un indiciu asupra bunăstării populaţiei unei ţări este predilecţia către economisire şi încrederea în stabilitatea locului de muncă. Aproximativ trei sferturi dintre români cred că nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte în 2010. Responsabilă pentru această atitudine ar putea fi, printre altele, evoluţia preturilor. 72% dintre români cred că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2010 faţă de acceeaşi perioadă a anului anterior, iar trei sferturi din populaţie estimează că preţurile se vor mări pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca până acum. De asemenea, neîncrederea în stabilitatea locului de muncă a rămas la fel de ridicată ca şi în 2009: 9 din 10 români cred că şomajul va creşte în decursul acestui an.

În acest context, nu surprinde faptul că intenţia de achiziţie a unei maşini sau a unei locuinţe se menţine la începutul anului 2010 la nivelul relativ scăzut al toamnei trecute: 10%, respectiv 5%. În schimb, 19% dintre români au intenţii serioase să investească în îmbunătăţirea locuinţei, iar 12% considerau în luna februarie că este o perioadă favorabilă achiziţiei bunurilor de folosinţă îndelungată, precum: mobilă, maşină de spălat sau televizor. 2 din 10 romani se aşteaptă să cheltuiască anul acesta o sumă mai mare decât anul trecut pentru astfel de cumpărături – probabil şi în urma experienţei promoţiilor pe care le-au derulat marii retaileri în 2009.

Zi de doliu naţional în data de 18 aprilie 2010, în memoria victimelor tragediei aviatice de la Smolensk

Guvernul a decis să declare zi de doliu naţional pe teritoriul României în data de 18 aprilie 2010, în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi soţia sa Maria Kaczynska.

Pe 18 aprilie, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. Drapelul se mai arborează în bernă la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României şi la punctele pentru trecerea frontierei - în aeroporturi şi în gări, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură vor avea obligaţia să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

marți, 13 aprilie 2010

Apel pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind condamnă arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de către regimul separatist de la Tiraspol. Jurnalistul publicaţiei Novii Region a fost arestat în data de 7 aprilie a.c., percheziţionat ore în şir la domiciliu, fiind învinuit de înaltă trădare! De asemenea, în data de 10 aprilie a.c., arestul preventiv a fost prelungit cu două luni.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind susţine demersurile membrului său afiliat, Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, şi consideră că astfel de practici ale epocii staliniste reprezintă un atentat la drepturile omului, la libertatea de exprimare, la principiile democraţiei. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind solicită autorităţilor transnistrene eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Ernest Vardanean deoarece jurnalistul şi-a facut doar datoria de a informa corect opinia publică.
În calitate de membru afiliat la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, FRJ MediaSind solicită sprijinul colegilor din breaslă să susţină demersurile confraţilor moldoveni pentru salvarea jurnalistului Ernest Vardanean şi cere Comisiei Europene să întreprindă toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestui caz grav încălcare a drepturilor omului.

joi, 8 aprilie 2010

Un fleac - l-a stâlcit în bătaie pe bietul bătrân

Un CRETIN, un bătrân, o copilă, Craiova, zi-lumină, România. Iată factorii favorizanţi pentru ÎNCĂ o crimă. A câta?

miercuri, 7 aprilie 2010