luni, 25 ianuarie 2010

Cin'zeci de mii de coco pentru Haiti...

REVENIRE. Când maimuţele credeau că mânuţele astea două s-au plictisit a mai fasoli pe blog, au încremenit! M-am întors cu... un comunicat al Guvernului României. Vechiuţ dar simpatic.

România va acorda asistenţă umanitară pentru Republica Haiti, în valoare de 50.000 de euro, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ioana Muntean, la finalul reuniunii Executivului de astăzi. Suma va fi acordată din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2010, prin intermediul Programului Alimentar Mondial.
Ioana Muntean a declarat că „România se alătură astfel efortului comunităţii internaţionale de a sprijini Republica Haiti, stat grav afectat de cutremurul din 12 ianuarie a.c., răspunzând apelului pentru asistenţă imediată făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite la 15 ianuarie a.c.”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că în calitate de stat membru UE, România participă, de asemenea, la eforturile întreprinse la nivel comunitar pentru a răspunde crizei umanitare din Haiti. In acest sens, Comisia Europeană a anunţat, la 18 ianuarie a.c., alocarea, din bugetul comunitar, a unui ajutor umanitar de urgenţă de 30 de milioane de euro pentru Haiti, la care se vor adăuga contribuţii de 100 de milioane de euro pentru acţiuni imediate destinate refacerii infrastructurilor guvernamentale şi de 200 milioane euro pentru reconstrucţia şi dezvoltarea ţării.
România participă cu un contingent de 21 de poliţişti la Misiunea ONU din Haiti (MINUSTAH) şi va contribui şi pe această cale la eforturile de normalizare a situaţiei din ţară.

marți, 19 ianuarie 2010

Comunicat MediaSind: MĂSURI PENTRU REDRESAREA ECONOMICĂ A INSTITUŢIILOR DE MEDIA

Referitor la intenţia Guvernului de a suprataxa Contractele de drepturi de autor, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, (organizaţie reprezentativă la nivel de ramură mass-media cuprinzând 9000 de membri din presa scrisă, radio, televiziune, edituri, tipografii şi presă online) şi Patronatul Presei din România ROMEDIA, (organizaţie reprezentativă la nivel de ramură, cuprinzând peste 60 de societăţi de presă), vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Introducerea, de la data de 01.01.2011 a plăţii CAS pentru Contractele de drepturi de autor este posibilă doar pentru persoanele care nu au încheiat un contract individual de muncă şi după aplicarea, în regim de urgenţă, a următoarelor măsuri necesare pentru redresarea industriei de media, breaslă grav afectată din cauza crizei economice:

1. Acordarea de subvenţii directe/indirecte pentru toate activităţile din mass-media, aşa cum se acordă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană (conform listei anexate);

2.Diminuarea TVA-ului la nivelul celui practicat în Uniunea Europeană pentru activităţile din mass-media, între 0 si 5%;

3.Plata TVA-ului la încasarea facturii;

5.Aplicarea de facilităţi financiare pentru distribuţia de presă; norma legislativă să precizeze explicit deductibilitatea cheltuielilor cu retururile din presa scrisă;

6. Instituirea unui tarif maximal privind distribuţia publicaţiilor pentru serviciile prestate de Poşta Română şi de SNCFR;

7. Reacordarea de facilităţi financiare pentru transportul şi cazarea angajaţilor din mass-media aflaţi în delegaţie;

8.Introducerea în Legea nr. 8/2006 a unor norme specifice creaţiei jurnalistice. Modificarea legislaţiei pentru a acorda posibilitatea juridică Inspecţiei Muncii şi a Comisiei Paritare la nivel de ramură mass-media să verifice şi să aplice sancţiuni instituţiilor de presă care folosesc în mod abuziv Contractele de drepturi de autor;

9.Asigurarea unui mecanism eficient de colectare a taxei pentru serviciile publice radio-tv şi compensarea scutirilor la plata taxei radio-tv. Modificarea prevederilor privind contribuţiile la constituirea fondului cinematografic către CNC conform OUG nr.39/2005; modificarea art.141 alin. 1 lit. o din Codul Fiscal privind TVA-ul fară drept de deducere aferent activităţii de televiziune pentru SRTV.

10. Modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES astfel încât angajaţii acestei instituţii să poată beneficia de toate drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media;

11. Asigurarea accesului gratuit pentru jurnalişti la bazele de date ale Registrului Comerţului şi a Monitorului Oficial;

12. Înfiinţarea Tribunalelor Muncii şi micşorarea duratei între termenele de judecată acordate în procesele privind litigiile de muncă.

13. Modificarea Legii nr.204/2006 privind fondurile de pensii facultative astfel încât să se permită jurnaliştilor să-şi creeze propriul fond de pensii. De asemenea, micşorarea/eliminarea taxei CAS pentru persoanele care au Contracte de drepturi de autor dar care au aderat deja la un fond de pensii facultative.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Comunicat Mediasind: Guvernul Boc atenteaza la libertatea presei!

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania - ROMEDIA, organizatii reprezentative, conform legii, la nivel de ramura mass-media, semnatare ale Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media, protesteaza fata de intentia Guvernului Boc de a elimina exceptia de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare. Prin aceasta intentie, Guvernul Boc incearca sa dea o noua lovitura industriei de media in aceasta perioada de criza deoarece pretul informatiei si a articolelor jurnalistice vor creste cu 31%. In orice caz, sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la jurnalisti in urma acestei masuri sunt infime si nu ar genera redresarea economiei romanesti. Exista suficiente solutii economice pentru iesirea din criza iar inventarea unor noi biruri asupra activitatii jurnalistilor nu poate duce decat la falimentul presei romanesti.
Din cauza lipsei masurilor concrete de sprijinire a acestui domeniu vital pentru democratie, mass-media, cum ar fi simplificarea fiscalitatii din domeniu, sprijinirea activitatii jurnalistilor, acordarea de subventii directe, diminuarea TVA-ului la nivelul practicat in Uniunea Europeana intre 0 si 5%, plata TVA-ului la incasarea facturii, eliminarea taxelor impuse pentru reteaua de difuzare etc., peste 50 de publicatii au fost inchise iar peste 1500 de jurnalisti au ramas pe drumuri. Combinată cu diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi cu amplificarea şomajului, degradarea industriei de media conduce la restricţionarea accesului publicului la informaţie. Iar accesul neîngrădit la informaţie este trăsătura definitorie a oricărui regim democratic. În absenţa acestor măsuri, criza economică va fi succedată de criza democraţiei!
Pentru a opri declansarea actiunilor greviste in ramura mass-media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania ROMEDIA, (afiliat la confederatia UGIR 1903) se vor intalni in cadrul saptamanii viitoare cu reprezentantii Executivului in vederea solutionarii pe cale amiabila a conflictului. In cazul in care dupa aceste discutii nu se va ajunge la un numitor comun, cele doua organizatii vor hotari in comun declansarea actinilor de protest care se impun pe plan intern si international.

luni, 11 ianuarie 2010

Americanii se luptă să reducă sarea din consumul alimentar

PARADOX. Americanii, prin CDC, propun reducerea consumului de sare pentru toţi cetăţenii, iar noi ne plângem de taxa pe fast food. ZECE taxe să pună BOK pe chiftelele din plastic şi pe zahărul maro cu CO2. Din banii rezultaţi, BOK va susţine consumul de cârnaţi de Pleşkoi ;).

Mi-am tras un vaccin în muşchi

ÎNTREBARE. În seara aceasta mi-am învins teama de Teoria Conspiraţiei. Am virusul în mine. Mă macină însă o întrebare: - oare ce ascunde paragraful bolduit/italic, din ştirea de mai jos? Medicul de familie a tăcut, nu ne-a spus ce anume semnăm, ce-i drept... nici noi n-am întrebat, însă ştia că totul este, de fapt, o testare în masă.

Ministerul Sănătăţii va verifica modul în care se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei noi, în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Începând de mâine, 12 ianuarie a.c., o echipă a ministerului condusă de prof. dr. Adrian Streinu Cercel va controla activitatea medicilor de familie în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva virusului A/ H1N1 a pacienţilor înscrişi pe liste.

Concomitent cu aceste verificări, inspectorii sanitari de stat desfăşoară, în perioada 7 -27 ianuarie a.c., acţiuni de control similare şi în cazul vaccinărilor din programul naţional de vaccinare, dar şi împotriva gripei sezoniere.

La vidoeconferinţa cu direcţiile de Sănătate Publică, care a avut loc în data de 7 ianuarie, secretarul de stat prof. dr. Adrian Streinu Cercel a atras atenţia medicilor de familie că s-au primit reclamaţii din partea pacientilor în legătura cu lipsa vaccinurilor din cabinetele de medicină primară şi cu refuzul medicilor de a vaccina împotriva gripei A/H1N1.
Atragem atenţia că refuzul medicilor de familie de a vaccina cetăţenii şi obligarea acestora de a semna declaraţii prin care să îşi asume eventuale reacţii adverse ale vaccinului pot duce la sancţionare.

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

E' rău cu rău, dar e' şi mai rău fără rău

DECIZIE. Moartea lui Toni Tecuceanu (odihnească-se pace), precum şi ştirea următoare: „În ultimele 24 de ore s-au confirmat 120 cazuri de gripa cu virus AH1N1 şi 9 decese. Totalul cazurilor înregistrate, până în acest moment, este de 6061, din care 82 decese.“, m-au determinat să mă gândesc din ce în ce mai mult la vaccinul antigripal. Aleg viaţa în detrimentul regretelor.