joi, 29 octombrie 2009

Vom guiţa rău în perioada următoare

DE PORC. Situaţia se înrăutăţeşte. Gripa porcină ia amploare. Următorul comunicat al Ministerului Sănătăţii trebuie să ne dea de gândit.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze, în regim de urgenţă, 1 milion de doze de vaccin pandemic pentru intervenţia în cele două focare - Bucureşti şi Iaşi. "În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat.
Astăzi, în cadrul Comitetului de Coordonare pentru gripă, s-a decis iniţierea unei hotărâri de guvern prin care Ministerul Sănătăţii să poată realoca o parte din sumele diponibile pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi către achiziţionarea de vaccin pandemic.
Cele 1 milion de doze, care vor fi cumpărate în regim de urgenţă, se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde există focare, Iaşi şi Bucureşti. Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului.
De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii va transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor A/H1N1.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE
Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea aglomerărilor umane.
În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.

Atenţie!
Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.
Conform declaraţiilor specialiştilor, rata de atac a îmbolnăvirilor cu A/H1N1 poate fi de 30%, la nivel mondial, iar rata de mortalitate în cazul acestor îmbolnăviri poate ajunge la 2,5%.

miercuri, 28 octombrie 2009

Fără glumă, e' de porc! Pe bune...

Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile informează că, în cursul dupa-amiezii de ieri (27.10.09), a fost confirmat un nou caz de gripă A H1 N1 la o persoana în varsta de 31 de ani, cadru didactic la Şcoala nr. 147 din Bucureşti.
În cursul acestei dimineti (28.10.09) o echipă a DSP Bucuresti s-a deplasat la unitatea şcolară pentru efectuarea triajului epidemiologic. Până în prezent, un număr de încă 4 persoane, 2 copii si 2 profesori, au fost depistate cu simptome respiratorii.
Toti au fost indrumati catre Institutul Naţional Matei Balş pentru consult de specialitate.
Autorităţile sanitare au decis suspendarea, începând de astăzi, 28 octombrie 2009, a cursurilor clasei la care învăţătoarea preda, pentru o perioada de 7 zile.

marți, 27 octombrie 2009

De ei am uitat...

PRESA ÎN IMAGINI. Bine că încă mai primesc astfel de comunicate... Bravo tinerilor! Cred că noi, cei cu sedentarismul în sânge, suntem cu dizabilităţi şi nu voi. Bravo! Bravo! Bravo!

sâmbătă, 24 octombrie 2009

COMUNICAT - Presa din Romania si-a stabilit regulile dupa care o sa joace.

Pentru prima oara, reprezentantii a peste 20 de asociatii si institutii prezenti la cea de a treia reuniune a Conventiei Organizatiilor de Media (COM) s-au pus de acord privind un set de reguli care are sanse sa fie asumat de intreaga piata mass media.
Dezbaterile au avut loc in cadrul programului Autoreglementarea in media demarat in urma cu un an si jumatate. In toata aceasta perioada, la setul de reglementari au lucrat reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de media, ai sindicatelor, ai organizatiilor profesionale, ai patronatelor, autoritatilor publice, ale mediilor academice si chiar ai publicului.
Toate aceste au ca rezultat un cod care unifica principiile deontologice pe care aceste organizatii le promovau individual pana acum.
De asemenea s-a hotarat infiintarea unui Grup pentru Bune Practici Jurnalistice care va incerca sa coalizeze toate fortele mass - media, de la jurnalisti si investitori, pana la analisti si public.
Grupul isi propune sa contribuie la imbunatatirea calitatii actului jurnalistic prin semnalarea publica a derapajelor de natura deontologica de care se fac responsabili jurnalistii si companiile de presa si prin promovarea de programe de educatie in domeniul eticii jurnalistice si al consumului de presa.
In perioada imediat urmatoare, organizatiile care au aderat deja la Codul Unic isi cauta aliati in randul ziaristilor, patronilor si a altor ONG-uri .

Ioana Avadani, director Centrul pentru Jurnalism Independent Bucuresti: “Codul este expresia dorintei jurnalistilor de a-si face meseria onest si in respectul interesului public. De capacitatea noastra de a-l implementa va depinde in viitor atat credibilitatea presei cat si statutul social al profesiei. In pofida perceptiei larg raspandite, comportamentul etic in presa chiar face bine la afaceri”.
Cristi Godinac, presedinte MediaSind: “In aceasta perioada de criza este mai important ca niciodata sa ramanem uniti”.
George Ene, secretar general Clubul Roman de Presa: “Concluzia dezbaterii este ca in acest moment toti cei care lucram in media avem probleme. In acelasi timp insa, aici am identificat si niste posibile solutii. Ramane sa incercam sa le aplicam”.
Cezar Ion, presedinte Asociatia Jurnalistilor din Romania: “Deja AJR si CRP au facut impreuna progrese importante pentru autoreglementare din punctul de vedere strict al profesionistilor media. Odata cu adoptarea Codului Unic, lucrurile au trecut la nivelul urmator: societatea civila si-a gasit o voce unitara pentru rezolvarea problemelor existente in mass - media”.

Studiul sociologic privind autoreglementarea in mass-media din Romania, prima cercetare stiintifica de acest gen, realizata de CJI si ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, cu sprijinul IMAS, poate fi accesat la http://www.cji.ro/articol.php?article=841 .

Gasiti atasat Codul deontologic unic, Documentul de pozitii privind Grupul pentru bune practici jurnalistice si un document in lucru privind Certificatul de bune practici jurnalistice.

Reuniunea Conventiei Organizatiilor de Media cu tema ”Autoreglementarea in media - Sesiune de lucru III” a fost organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Konrad Adenauer Stiftung - Media Program. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul oferit de Open Society Institute.
Reuniunea COM face parte din proiectul Media Self-Regulation at Work finantat de CEE Trust - Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

vineri, 23 octombrie 2009

Ceva ce merită citit - "Un deţinut salvează viaţa supraveghetorului său" - comunicat de presă

AJUTOR. OMUL la nevoie se cunoaşte...

În data de 20 octombrie 2009, un agent-şef principal din Penitenciarul Iaşi, în vârstă de 50 ani, care supraveghea un grup de 15 persoane private de libertate aflate la muncă într-un punct de lucru situat la Teatrul Naţional din Municipiul Iaşi, şi-a pierdut cunoştinţa.
Până la apariţia echipajului SMURD, chemat de urgenţă la faţa
locului, deţinutul Dancianu Constantin, de 37 ani, condamnat la o pedeapsă
privativă de libertate de opt ani şi repartizat şi în regim semideschis, a
intervenit cu eficienţă şi a acordat primul-ajutor supraveghetorului său.
Potrivit declaraţiilor membrilor echipajului SMURD, primul-ajutor
acordat de către deţinutul Dancianu Constantin a fost vital pentru viaţa
lucrătorului de penitenciare, care se află acum în afara oricărui pericol.
Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, a
propus Comisiei pentru Individualizarea regimului de executare a
pedepselor, recompensarea deţinutului cu permisiunea de ieşire din
penitenciar pentru o zi.

DIN CATEGORIA "I LOVE CNA"... :((

Chiar m-a făcut curios următorul anunţ...

În cadrul campaniei iniţiate de Ministerul Administraţiei şi Internelor sub sloganul „Votul ilegal înseamnă închisoare” se va desfăşura duminică, 25.10.2009, o acţiune în toate mall-urile din Capitală. Prima zonă vizată este Băneasa (ora 10.30), urmând ca evenimentele să continue şi în restul Bucureştiului, succesiv, la toate mall-urile.

joi, 22 octombrie 2009

JÉRÔME OLIVE VA FI PROPUS PENTRU FUNCŢIA DE ADMINISTRATOR ŞI DIRECTOR GENERAL AL DACIA

Jérôme Olive va fi propus pentru funcţia de Administrator al DACIA în cadrul Adunării Generale din 26 noiembrie 2009 şi, ulterior, pentru cea de Director General al Dacia, în locul lui François FOURMONT, care va părăsi compania şi se va pensiona la sfârşitul acestui an.

miercuri, 21 octombrie 2009

CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA

Autoreglementarea in media – Sesiune de lucru III
Bucuresti, 23 – 24 octombrie 2009


Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Konrad Adenauer Stiftung – Media Program organizeaza o noua reuniune a Conventiei Organizatiilor de Media cu tema ”Autoreglementarea in media – Sesiune de lucru III”.

In cadrul celei de-a treia reuniuni COM din programul Autoreglementarea in media vor fi prezentate cercetarea sociologica cantitativa Autoreglementarea presei in Romania, precum si forma finala a documentului unic de autoreglementare negociat in cadrul intalnirilor COM anterioare. Participantii vor decide asupra modalitatilor de validare a documentului unic de autoreglementare in randul organizatiilor reprezentate si, de asemenea, posibile mecanisme de implementare ale acestuia.
O sesiune distincta va fi dedicata functionarii si strategiei COM pentru anul viitor.
La dezbatere vor participa reprezentanti ai organizatiilor membre ale Conventiei Organizatiiilor de Media, invitati din partea Clubului Roman de Presa, Asociatiei Jurnalistilor din Romania, Mediasind, Asociatiei Patronale a Editorilor Locali, Consiulului National al Audiovizualului, reprezentanti ai comisiilor de etica din radioul si televiziunea publice, precum si ziaristi si manageri din mass-media romaneasca.

miercuri, 7 octombrie 2009

Poate... , poate...

VESTE. Joi, 08.10.09, ORA 10:00, ŞEDINŢA COMUNĂ A SENATULUI ŞI CAMEREI DEPUTAŢILOR - Prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de 123 de deputaţi şi senatori - Dezbaterea materialelor înscrise în ordinea de zi.

marți, 6 octombrie 2009

Comunicat MediaSind

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate de către Alianţa Bugetarilor şi de către principalele confederaţii sindicale CNSLR Frăţia, Blocul Naţional Sindical, CSDR şi Cartelul Alfa. FRJ MediaSind va participa, împreună cu membrii săi, la mitingul de protest ce va avea loc în data de 7 octombrie a.c. ora 11:00, în Piaţa Victoriei, acţiune sindicală ce se desfăşoară simultan în toate capitalele ţărilor membre ale Uniunii Europene sub deviza „Ziua Muncii Decente”.
FRJ MediaSind protestează astfel faţă de refuzul Guvernului României de a discuta cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, patronale şi profesionale din mass-media în vederea aplicării măsurilor ce trebuie luate în industria de media, în această perioadă de criză.

Încă de la începutul acestui an, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Patronatul Presei din România ROMEDIA, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali – APEL, Asociaţia Jurnaliştilor din România, cotidianele Bursa şi Ziua, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii, Societatea Ziariştilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti din Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi Asociaţia Profesională Mass-Media, Edituri şi Tipografii au solicitat aplicarea mai multor măsuri vitale pentru industria de media, deoarece:
criza economică a obturat accesul publicului la informaţie;
vânzările în presa scrisă s-au redus cu 30% faţă de media anului trecut;
peste 1000 de angajaţi şi-ai pierdut locurile de muncă ;
disponibilul pentru bugetele de reclamă s-a înjumătăţit;
discuţiile dintre Comitetul Anticriză pentru Mass-Media şi Ministerul Finanţelor Publice, iniţiate în primăvara acestui an, nu au avut nici un rezultat.

Având în vedere acest refuz de dialog din partea Guvernului României, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împreună cu organizaţiile mai sus menţionate vor organiza şi măsuri proprii de protest, deoarece accesul public la informaţie obiectivă este în pericol să dispară, iar democraţia este pusă în pericol.

Preşedinte FRJ MediaSind, Cristi Godinac

Majorete de România


În câteva zile, voi publica un articol interesant despre ceea ce înseamnă a fi majoretă cu bastoane şi twirling.