marți, 29 septembrie 2009

„Un suflet deschis de la un om închis"

Mi s-a părut interesant. Citiţi-l...

În data de 30.09.2009, începând cu orele 08, la adăpostul de
noapte şi zi pentru copii străzii, str. Secuilor, nr.9A, sect.4,
Bucureşti, un număr de două persoane private de libertate vor dona alimente.
Cu această ocazie, persoanele private de libertate din Penitenciarul
Bucureşti-Rahova, vor oferi oamenilor fără adăpost alimentele donate de un nr. de 126 persoane private de libertate (raţia alimentară pe o zi).
Aceste activităţi fac parte din programele de educaţie ce se
desfăşoară în cadrul penitenciarului Rahova şi au ca scop principal
reabilitarea persoanelor private de libertate în vederea reintegrării şi
responsabilizării sociale a acestora, fiind realizate în colaborare cu
Serviciul de Logistică şi Serviciul de Pază şi Supraveghere.
Evenimentul se desfăşoară în conformitate cu prevederile art.58 din
Regulamentul de aplicare a Legii 275/2006.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Remember 9/11




UN AN DE SPERANŢĂ. Iubita mea fiică a împlinit un an pe 11 septembrie. Un an de speranţă pentru mine şi soţia mea, opt ani de lacrimi şi întrebări pentru rudele celor peste 2.700 de morţi din WTC 1 şi 2, precum şi din clădirile învecinate.

Să le fie ţărâna uşoară
Nu voi intra în prea multe detalii despre ce anume a însemnat 9/11 pentru toată omenirea. Pentru fanii teoriilor conspiraţiei, bunul meu prieten Pretorian a scris un articol incendiar (http://conspyratiacuvantului.blogspot.com/2009/08/9-11-fum-si-oglinzi-sau-paravan-pentru.html). Însă, nu voi omite să spun cu lacrimi în glas: „Să le fie ţărâna uşoară morţilor de la WTC“. Când va învăţa să rostească cum trebuie o rugăciune, în fiecare an de 11 septembrie, înainte de a tăia tortul, fiica mea va rosti cu siguranţă şi ea o rugă pentru sufletele celor căzuţi la New York, de 11 septembrie 2001.

miercuri, 9 septembrie 2009

Libertatea de exprimare în pericol




ÎN SFÂRŞIT! Principalele organizaţii de media din România iau atitudine. Sper că acest demers nu va fi unul inutil

Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii, Societatea Ziariştilor din România, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti şi Asociaţia Profesională Mass-Media, Edituri şi Tipografii solicită reprezentanţilor Guvernului României să înceapă de urgenţă discuţiile cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, patronale şi profesionale din ramura mass-media pentru a identifica măsurile ce trebuie aplicate în industria de media, în această perioadă de criză.

Organizaţiile semnatare solicită acest lucru deoarece:

• criza economică a obturat accesul publicului la informaţie;

• vânzările în presa scrisă s-au redus cu 30% faţă de media anului trecut;

• peste 1000 de angajaţi şi-ai pierdut locurile de muncă ;

• disponibilul pentru bugetele de reclamă s-a înjumătăţit;

• discuţiile dintre Comitetul Anticriză pentru Mass-Media şi Ministerul Finanţelor Publice, iniţiate în primăvara acestui an, nu au avut nici un rezultat.

Presa a reacţionat deja la situaţia de criză: câteva zeci de publicaţii au dispărut; cotidianele centrale şi-au diminuat paginile la 50%; personalul angajat în mass–media a scăzut îngrijorător; tichetele de masă au fost eliminate; salariile au fost reduse drastic (în unele instituţii de presă, salariile au scăzut cu 50%).

În pofida restructurării, căderea industriei media continuă. Combinată cu diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi cu amplificarea şomajului, degradarea industriei media conduce la restricţionarea accesului publicului la informaţie. Iar accesul neîngrădit la informaţie este trăsătura definitorie a oricărui regim democratic. Pentru restaurarea democraţiei prin sprijinirea industriei mass-media este nevoie de o decizie politică. Sprijinul necesar constă în simplificarea procedurii aplicării fiscalităţii, în acordarea de facilităţi pentru exercitarea profesiei de ziarist (care se aplică în mod uzual la nivelul Uniunii Europene), în ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presă.

În absenţa acestor măsuri, presa nu va dispărea, însă vor rezista numai marile trusturi de presă finanţate de grupurile industriale ori politice pe lângă care funcţionează. Din nefericire, cea eliminată va fi presa independentă si, odată cu această eliminare, accesul publicului la informaţie obiectivă va dispărea. În consecinţă, criza economică va fi succedată de criza democraţiei.

Având în vedere această situaţie gravă, considerăm vitală începerea discuţiilor între reprezentanţii industriei de media şi cei ai Guvernului României.

Organizaţii semnatare:

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Preşedinte, Cristi Godinac

Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune,

Preşedinte, Adrian Valentin Moise,

Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii Preşedinte,

Dumitru Mangu Federaţia

Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din Romania Vicepreşedinte,

Adrian Scorţaru

Societatea Ziariştilor din România Preşedinte,

Cornelius Popa Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti ,

Vicepreşedinte, Maria Schifirneţ

Patronatul Presei din România ROMEDIA,

Preşedinte, Teodor Vasiliu

Asociaţia Jurnaliştilor din România,

Preşedinte, Cezar Ion,

Cotidianul Bursa,

Director general, Florian Goldstein

Asociaţia Patronală a Editorilor Locali - APEL Preşedinte,

Marius Stoianovici,

Cotidianul Ziua,

Director General Mihai Pâlşu

Asociaţia Profesională Mass-Media, Edituri şi Tipografii, Preşedinte, Mariana Mărgăritescu

marți, 1 septembrie 2009

Când banii locatarilor devin îngrăşământ pentru lănţoacele de la mâini...




MINUNE. Trecerea de la împrumutatul banilor de ţigări de pe la vecini la maşină personală nu este decât un pas - administrarea şi/sau prezidarea unui bloc de locatari, totul pe timp de criză

Ionel Văduva
pana.gazetarului@gmail.com


Când ai pe mâini frâiele unui bloc, mai exact când dispui de banii locatarilor, bineînţeles cei de pe urma colectării întreţinerii şi fondurilor de reparaţii, există şi tentaţia de a te înfrupta din fructul oprit. De-a lungul anilor, au existat diferite metode de a rula banii altora şi de a câştiga frumuşel. Amintim aici binecunoscuta metodă a deschiderii unor depozite la termen, bineînţeles cu debituri de zeci de mii de lei noi, după care se colectau dobânzi frumuşele. Asta, fără putinţă de tăgadă, fără a deschide cont în numele administraţiei de locatari, aşa cum cere legea.

Fond de reparaţii... personale
Legea spune că banii încasaţi în „contul“ fondului de reparaţii prevede existenţa obligatorie... a unui cont bancar, instrument înfiinţat doar în numele asociaţiei respective de proprietari la o bancă comercială sau la trezorerie. Însă, de criză, românul se reinventează. Merge în vacanţă... pe creditul locatarilor. Fără a-i informa pe proprietari de obligativitatea unui cont, şmecherii ţin banii la saltea şi se folosesc de ei „pe datorie“, până „la salariu“.

Lucru sub acoperire!
Ce nu ştiu persoanele în cauză este faptul că nu toţi locatarii sunt gâşte, aşa cum se credea. Paradoxal, scenariul aduce izbitor cu cel al minunatului film „Ferma Animalelor“, în care cei răzvrătiţi devin înşişi călăi. Însă, poate au uitat cei care se ling pe mâini de mierea ce o au până la cot, de deznodământul acelui film. În momentul de faţă, Poliţia Economică împreună cu mai multe organe de specialitate din Primăriile de sector au demarat ample acţiuni de control şi informare cu privire la situaţiile financiare ale blocurilor de locatari. Nu mică le va fi surpriza unora când, după o vară fierbinte la mare, bronzul li se va duce... după gratii. Şi acolo nu ai lănţoace din aur, ci din fier.

Amatorilor le recomand un articol interesant pe această temă:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/851232/Puscariasii---intre-gherghef-si-suriu/